Iarna a lovit în forţă într-o noapte! Vântul a bătut cu puterea unui uragan, peste 200 de kilometri pe oră, iar în unele zone, temperaturile resimţite au fost ca la Polul Nord, minus 69 de grade. Codul roşu a pus în pericol mii de oameni, care au rămas blocaţi pe şosele. Salvatorii au dus misiuni contracronometru pentru a-i scoate din nămeţi sau pentru a duce la spital bolnavi în stare gravă. Meteorologii spun că episodul de iarnă grea nu s-a încheiat. După viscol, vine gerul în aproape toată ţara.

Iarna a prins mii de români pe drum. Viscolul le-a transformat maşinile în blocuri de gheaţă.

Articolul continua dupa recomandari

În Botoşani, un TIR răsturnat a oprit în loc sute de şoferi: "Vedeţi cum bate? N-am întâlnit de când sunt eu şofer aşa ceva".

A durat două ore până ce utilajele de deszăpezire le-au venit în ajutor să le deschidă calea. Unii au crezut că au găsit soluţia salvatoare: "Ăsta e românul! Se bagă... Credea că noi stăm de proşti! Au venit ei şi au blocat toată circulaţia. Dar tu ce cauţi aici, pe contrasens? Aici ce cauţi? Păi noi am vrut să întoarcem? Ai vrut... Hai, întoarce-o, de ce nu o întorci".

Viscolul a lovit puternic şi în Buzău, un alt judeţ aflat noaptea trecută sub cod roşu.

Vântul suflă cu peste 60-70 de kilometri pe oră, iar autorităţile de aici, din Buzău, au decis închiderea tuturor drumurilor naţionale care tranzitează acest judeţ.

Decizia i-a înfuriat pe şoferi: "E zăpadă, blocaţi! E vânt, blocaţi! E ploaie, blocaţi! Păi, fraţilor, lăsaţi-ne să muncim, mă! Ce fac autorităţile? Iar i-a luat prin suprindere? E august?".

Este o situaţie în care s-au găsit şi şoferii din Tulcea, peste noapte. 

Este ora unu noaptea, este plin cod roşu în judeţul Tulcea, vântul suflă la rafală chiar şi cu 100 de kilometri pe oră. Este imposibil să te ţii pe picioare: "Am ajuns la acest filtru, mi s-a spus că nu pot să mai continui, o să trag la hotelul unde m-au îndrumat şi o să înnoptez aici până de dimineaţă".

Viscolul a măturat şi judeţul Călăraşi. Două porţiuni din Autostrada Soarelui au fost închise. Rafale de vânt au aruncat un TIR în şanţ.

TIR-ul a fost efectiv azvârlit de pe autostradă, din cauza vântului foarte, foarte puternic, 80-90 de kilometri pe oră. A putut să iasă şoferul prin cabină, prin geamul spart. A anunţat poliţia şi a fost dus la adăpost.

Şi în Brăila autorităţile au închis toate drumurile, însă nu toţi au ştiut asta. O maşină în care se aflau patru adulţi şi un copil a fost căutată câteva ore printre nămeţi de pompieri, după apelul de ajutor: "Drumul naţional era blocat de două TIR-uri. Am intervenit pentru deblocarea carosabilului, pentru a ajunge. Mai avem puţin şi ajungem la respectivele persoane".

Noaptea de cod roşu a venit cu extreme. În Munţii Călimani, din Bistriţa, temperatura resimţită din cauza rafalelor de vânt a fost de minus 69 de grade Celsius. Iar la Cota 1500 de la Sinaia, vântul a atins viteze de uragan de categoria unu - 216 kilometri pe oră. 

Pagubele lăsate în urmă de codurile de vreme extremă s-au văzut dimineaţă. În Harghita, drumul spre Lacul Roşu a fost complet blocat de copacii smulşi sau rupţi de vânt. 

În Argeş, lângă Aninoasa, vijelia a pus la pământ 200 de hectare de pădure. 

Chiar şi după expirarea codului roşu, salvatorii au continuat să intervină pentru a scoate oamenii din zăpadă. Pasagerii din 15 maşini împotmolite în localitatea Iazu din Ilfov au fost adăpostiţi în sediul primăriei din Bragadiru.

A fost nevoie de salvatori şi în Cogeleac, Constanţa, unde o tânără care a intrat în travaliu a fost dusă la spital cu o şenilată. 

Vremea severă a determinat autorităţile să ţină multe dintre drumuri închise toată ziua, spre disperarea oamenilor care încercau să ajungă la serviciu: "Stăm şi îngheţăm aici ca proştii. Motorină consumată, asta e o bătaie de joc". 

Iarna s-a resimţit şi la mare

Vântul are la rafală 80 de kilometri pe oră, marea este extrem de agitată, valurile au în larg chiar şi 2-3 metri înălţime. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, porturile maritime şi fluviale au activităţile suspendate.

Din seara aceasta, scăpăm de viscol, dar meteorologii avertizează că, după noaptea de mâine, se va instala gerul.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM: Este posibil să vorbim de temperaturi sub minus 20 de grade. Iar valori termice sub pragul gerului, adică sub minus 10 grade, foarte probabil să înregistrăm în majoritatea zonelor ţării

Un prim bilanţ al episodului de vreme severă arată că 110 case şi peste 100 de automobile au fost avariate. 29 de drumuri naţionale au fost închise, iar 180 de localităţi din 19 judeţe au rămas, parţial sau total, fără curent electric. În Brăila, Buzău, Călăraşi şi Ialomiţa şcolile au fost închise, azi. Cursurile s-au suspendat parţial în alte 7 judeţe.