Dăm zeci de lei pentru un pumn de cireşte de import, pline de chimicale şi fără gust, iar când se coc ale noastre, le lăsăm să se strice. E concluzia la care au ajuns pomicultorii din Cotnari, care au investit milioane în livezile de cireşi, şi-acum, vând fructele cu doi lei kilogramul.

Cele mai frumoase cireşe costă doi lei kilogramul. În urmă cu o lună, aceleaşi fructe, din import, valorau aproape cât un gram de aur. Cu aceşti bani, se pot cumpăra acum 50 de kilograme de cireşte dulci şi aromate, româneşti. Domnul Gheorghe a investit toate economiile în două hectare de livadă.

Articolul continua dupa recomandari

Anul trecut preţul a fost de aproape 4 lei pe kilogram. Acum, ţăranii spun că e mai profitabil să lase cireşele să strice, apoi să facă ţuică din ele. Pentru că după ce scad cheltuielile cu mâna de lucru şi întreţinerea pomilor fructiferi, nu mai rămân cu nimic.

Plângerile lor au ajuns şi la administraţia locală.

 Vasile Cretu, primar Cotnari:
Producătorii sunt nemulțumiti de prețul mic pentru că eu investesc in lucrările livezilor de cirese. Ajung la un leu pe kilogramul de cirese mai dau un leu pe kilogram pentru recoltata plus masa și atunci ei rămân cu 50-60 de bani pe kilogram de cireșe, puțin.

Italia, una dintre ţările în care exportam cireşe, a decis că marfa bulgarilor şi a polonezilor este mai bună şi mai ales, mai ieftină.