Cireşele etichetate greşit şi retrase din supermarketurile din România la începutul acestei săptămâni erau pline de pesticide, este anunţul şocant făcut chiar de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În urma analizelor, în fructe s-a descoperit o cantitate nepermis de mare dintr-un pesticid nou căruia nu i se cunosc încă efectele. Doar o treime din lotul contaminat a fost retras de pe piaţă, restul - mai mult de jumătate de tonă de cireşe - se află încă la vânzare!

Cireşele provenite din Turcia şi etichetate greşit, prezentat pe Facebook de un cumpărător, au fost retrase definitiv de la vânzare întrucât conţineau peste limita admisă un alt pesticid decât cele înscrise pe etichetă, respectiv dimetoat, care este considerat nociv.

Articolul continua dupa recomandari

ANSVSA şi-a prezentat un punct de vedere în cazul cireşelor stropite cu pesticide:

Ca urmare a celor semnalate în spațiul public, ANSVSA s-a autosesizat și o echipă de inspectori ai DSVSA București a prelevat probe din lotul de cireșe incorect etichetat.
În urma analizelor probelor s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil și tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise.
Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg.

Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare și dirijare pentru distrugere.
Dupa primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireșe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase și distruse.
Până în prezent, din lotul de cireșe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depășirea limitei pentru dimetoat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA și dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acțiunea este în desfășurare la nivel național.
În fiecare an, în această perioadă este intensificată acțiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele și legumele de sezon.

În perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfășurat acțiuni de control în 320 de unități de depozitare a legumelor și fructelor provenite din țări terțe, mai scrie în comunicat.

De la începutul anului, până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale județene 4.643 de transporturi rutiere de legume și fructe provenite din țări terțe.

Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe și legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate, transmite ANSVSA.

În data de 16.04.2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot  de 19.644 de kg de dovlecei proveniți din Turcia, la care a fost depistată o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil - M. Întreagul lot a fost distrus.