Profesorul Alexandru Georgescu, recunoscut ca o somitate în chirurgia recuperatorie, este acuzat de un pacient că i-a operat degetul greșit, cu toate că a intrat în sala de operație cu radiografia și toate analizele făcute.

Vlad Manases, un pacient care şi-a rupt tendonul de la degetul mic, a mers la spital pentru investigaţii şi ulterior operaţie. Bărbatul povesteşte cum s-a întâmplat totul, inclusiv faptul că i-a atras atenţia medicului că operează degetul greşit, însă doctorul a continuat intervenţia.

Articolul continua dupa recomandari

Imi rup tendonul de la degetul mic. Doar am auzit un 'pac' si nu mai reuseam sa imi extind complet degetul. Ma duc relaxat. E o operatie la degetul mic. Doi asistenti ma asteapta in sala de operatii. Ma pregatesc, ma leaga ca-n filme la EKG si la tubul de oxigen. E prima mea operatie. Imi pun asistentii un garou pneumatic pe bratul stang, il pornesc si imi injecteaza in brat un anestezic puternic. Il cheama pe profesor, acesta fiind deranjat doar cand masa este pusa si tacamurile sunt pregatite. Vine profesorul si incepe sa taie. Dupa o jumatate de ora incep sa imi pun intrebari. Bratul incepe sa ma doara groaznic si ma gandesc in momentul acela ca degetul meu mic e cam ferit de baietii acestia care se distreaza de minune. Ii spun doctorului ca anestezia si-a facut bine efectul in sensul in care nu simt ca lucreaza la degetul mic. Profesorul se opreste si ma intreaba: "Dar nu la degetul mijlociu ai probleme?" "Nu, domnule doctor, degetul mic este cel afectat." Am stat de 2 ori mai mult pe masa aia de operatii decat ar fi trebuit sa stau. Garoul ala pneumatic mi-a provocat, probabil, cea mai crunta durere pe care am simtit-o in intreaga mea existenta (si am facut magarii, n-am fost un copil cuminte). Pentru cine are urechi sa auda, ochi sa vada si speranta ca poate se mai schimba ceva in tara asta: EU AM ATRAS ATENTIA ASUPRA FAPTULUI CA STIMABILII OPERAU LA DEGETUL GRESIT! Aveam fisa aia facuta degeaba. Am facut radiografii degeaba. Degetul ala mic statea degeaba intr-o pozitie nefireasca. Omul a venit pornit pe degetul meu mijlociu. Il va primi, in curand. N-am facut caz. Nici nu stiu daca voi face vreodata, pentru ca astia te dau in consemn neoficial la toate institutiile medicale de stat sau private si daca am nevoie de o alta operatie vreodata, voi fi refuzat pentru ca mi-am cerut dreptate. Ce mai am de zis? A, da... ce dracu mai cautam in tara asta?”, a scris Vlad Manases, pacientul operat de profesorul Alexandru Georgescu.

Bărbatul spune că nu îl acuză pe medicul Georgescu de incompetenţă, ci de neglijenţă.

”Nu il acuz de incompetenta. Omul poate chiar stie ce face. Îl acuz de neglijenta. Aici e problema. Faptul ca a fost ridicat de N ori in slavi l-a facut sa se simta intangibil, deasupra tuturor. Daca la operatia mea a intrat si a facut EXACT ce a crezut el si nu ce trebuia sa faca defapt, cine stie de cate ori a mai facut asta fara sa se afle. Înca nu am facut nici o reclamatie. Doresc sa fac o plângere la Colegiul Medicilor, pe langa o eventuala reclamatie direct la spital. Nu am fost pus niciodata in pozitia aceasta. A fost prima operatie suferita”, a mai relatat Vlad Manases.

Întrebat dacă profesorul nu s-a alertat când a văzut că degetul operat este sănătos, Vlad Manases a spus că nu.

"El a continuat sa lucreze. Mi-am dat seama că ceva nu este bine în momentul în care degetul mic era oarecum ascuns și nu simțeam că acela este în centrul atentiei, daca pot spune așa. S-a scuzat minute întregi. M-a chemat pe urma în biroul lui unde a continuat cu scuze. La plecarea mea îmi spune 'Acuma ma puteți înjura liniștit'”.

sursa