Se schimbă buletinele românilor. Peste doi ani, toate cărţile de identitate din Uniunea Europeană vor avea dimensiunea unui card bancar. Vor conţine, pe lângă fotografia titularului, şi un cip cu două amprente digitale. Noul model va fi mai sigur şi mai potrivit pentru orice tip de portofel.

Primele buletine de tip nou vor apărea în 2021. Noua carte de identitate va ocupa mai putin spaţiu în portofel. Va semăna mai mult cu permisul de conducere şi va conţine multe elemente noi. 

Articolul continua dupa recomandari

De dimensiunea unui card de credit, noul act va include, pe lângă fotografie, şi un cip fără contact, pe care sunt stocate două amprente digitale ale titularului.

Schimbarea vine după ce Uniunea Europeană a cerut introducerea unor măsuri de securitate mai stricte pentru aceste acte.

Monica Dajbog, purtator de cuvant MAI: Se vor stabili o serie de standarde minime referitoare la informaţiile conţinute şi elementele de siguranţă ale cărţilor de identitate. Ceea ce va spori securitatea cărţilor de identitate şi va împiedica încercările de fraudare a acestora.

Va fi modificată şi perioada de valabilitate. Între cinci şi maximum zece ani. Statele membre UE pot elibera cărți de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, iar in cazul în care se emit buletine pentru minori, acestea pot expira mai repede.

Dacă actuala carte de identitate nu expiră înainte de 2021, nu e nevoie să o schimbaţi. E valabilă 10 ani de la data emiterii.