Prima zăpadă, primele probleme în Capitală. În ciuda avertizărilor meteorologice, iarna târzie a prins autorităţile tot nepregătite. În mai multe zone din oraş, oamenii au ajuns pe jos la muncă, pentru că liniile de tramvai nu au fost curăţate. Nici pe străduţe nu au ajuns utilajele. În schimb, pompierii au lucrat la foc continuu. Rafalele puternice de vânt au pus la pământ stâlpi, copaci şi semafoare.

Iarna târzie a venit în forță în București. A nins continuu câteva ore, iar vântul a bătut cu putere. Oamenii au înaintat cu greu printre rafalele de peste 75 de kilometri la oră. Vijelia a smuls din pământ copaci şi i-a aruncat la întâmplare, pe trotuare, pe drum, dar şi peste maşinile parcate.

Articolul continua dupa recomandari

Mai mulţi proprietari au fost treziţi de sunetul drujbelor. Alţii şi-au găsit maşinile avariate dimineaţa, înainte să plece la muncă: "Am găsit-o cu această creangă, mă rog cu jumătate de copac pe ea". 

Sub cod portocaliu, pompierii au lucrat toată noaptea. Au fost solicitaţi în 200 de locuri din Bucureşti şi Ilfov

Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov: Pe durata codului nu au fost înregistrate cauze medicale. Principalele solicitări au fost pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe carosabil şi pe autoturisme, stâlpi şi panouri de publicitate desprinse de intensitatea vântului

La prima ninsoare din această iarnă, una anunţată de meteorologi de câteva zile, autorităţile au fost luate prin suprindere. La primele ore ale dimineţii, în oraş s-a instalat haosul.

Tramvaiele din mai multe zone s-au blocat pe şine, fie din cauza unor defecţiuni, fie pentru că liniile nu erau curăţate. Aşa că, cei care şi-au pierdut răbdarea au plecat pe jos spre şcoli sau serviciu: "De nevoie ce să facem? Am aşteptat cam jumătate de oră. Vin de la Dristor, am stat şi acolo, am venit pe jos. Nu circulă nimic". 

Daniel Florea, primar Sectorul 5: O să-i întreb unde erau, că între 5 şi 9 pe teren nu era nimeni

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Pentru intervenţii aş da nota 7. Bine că nu e 4

Au fost probleme şi din cauza maşinilor parcate la întâmplare. Un şofer, spre exemplu, şi-a lăsat maşina pe linia de tramvai aşa că ore în şir, 10 garnituri au fost blocate: "Aşa ceva n-am mai văzut. Şi pe partea aia cu Ghencea la fel. S-au întrerupt toate să mă duc şi eu la servici, n-am mai avut cum".

Adevărata provocare pentru şoferi sunt străzile lăturalnice pentru că utilajele nu pot intra. Nici pentru pietoni nu este mai simplu. Trotuarele nu au fost curăţate şi cu greu şi-au făcut loc printre nămeţi, pe urmele lăsate deja de către ceilalţi

Gabriel Mutu, primar Sector 6: Tot ce înseamnă străzi secundare se intră în a doua fază. Nu putem interveni pe toate străzile din sector. Nu avem utilaje şi oameni să facem acest lucru

Probleme au fost şi pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, unde unele zboruri au avut şi trei ore întârziere.

Imaginea zilei vine însă din Bragadiru, unde un autobuz a rămas blocat în zăpadă, iar călătorii au fost nevoiţi să îl împingă!

Dincolo de probleme, iarna a adus şi peisaje feerice. Un fotograf a suprins imagini spectauloase cu oraşul îngropat în zăpadă. 

Şi copiii au profitat de stratul de omăt pentru o bătaie cu bulgări în parc: "E foate amuzant şi ne distrăm după şcoală venim şi ne bulgărim. E prima zăpadă în bucureşti! DA! Am aşteptat-o mult. E mişto aşa, dar nu cred că o sa mai avem parte".

Cel puţin săptămâna asta nu, spun meteorologii. Temperaturile însă vor scădea şi în Capitală, sub pragul îngheţului.