Şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, generalul Sorin Gabriel Cozma, a susţinut, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la Festivalul de film istoric de la Râşnov, că Daesh este ”o mutaţie genetică” a Al-Qaeda, acţionând cu o violenţă nejustificată, nediscriminând între cei vizaţi de atentate. Generalul Cozma a avertizat că ”indiciile arată că Daesh pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit”.

Şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI a susţinut, duminică, o prelegere în cadrul Festivalului de film istoric de la Râşnov, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Articolul continua dupa recomandari

Conform paginii de Facebook a festivalului, generalul Cozma a afirmat că ”SRI nu e un serviciu secret, ci un serviciu public”. ”Avem până şi Facebook”, a punctat el.

”Ştim că nu suntem un serviciu simpatizat, dar suntem unul necesar. Noi suntem sistemul imunitar al societăţii. Nimeni nu face filme despre sistemul imunitar!”, a mai spus generalul Sorin Gabriel Cozma despre rolul SRI.

El a susţinut că interesul SRI este să aibă mai mult control civil, nu mai puţin, pentru că un astfel de control întărit ar creşterea încrederea publicului în serviciu.

Despre Statul Islamic, generalul Cozma a spus: ”Noi nu vorbim de ISIS sau ISIL, noi vorbim de Daesh. Nu putem permite să se numească stat”.

Conform sursei citate, şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI a susţinut că ”Daesh e o mutaţie genetică a Al-Qaeda”.

El a arătat totodată că Al-Qaeda se baza pe Al-Jazeera, în timp ce Daesh aparţine erei Facebook şi Twitter.

”Al-Qaeda îşi conduce franşizele de la distanţă, practică un management pasiv. Daesh se implică în viaţa de zi cu zi, face transfer de know-how şi resursă umană către franşiză, practică management activ”, a explicat generalul, menţionând şi că ”Al-Qaeda încearcă, în ultima vreme, să evite atentatele ce pot conduce la victime musulmane sau civile”, în timp ce ”Daesh acţionează cu o violenţă nejustificată, nediscriminând între cei vizaţi de atentate”.

”Daesh e cel mai puternic brand creat de terorism”, a mai afirmat generalul Cozma, potrivit sursei citate.

Vorbind despre ceea ce poate urma, conform aceleiaşi surse, Cozma a afirmat că ”se trece, treptat, de la radicalizare islamică la islamizarea radicalizării”, iar ”indiciile arată că Daesh pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit”.

Sursa: News.ro