Autorităţile şi-au arătat din nou neputinţa în faţa violenţei domestice. O mamă a fost ucisă astăzi în Chitila, deşi avea un ordin de protecţie. Soţul cu care era în divorţ a încălcat şi ieri ordinul, dar poliţiştii l-au lăsat liber să atace. Bărbatul s-a răzbunat chiar în faţa copiilor.

"Nu-mi încălcați dreptul. Nu vreau să fiu filmat! Dar tu de ce i-ai încălcat dreptul ei la viaţă? Îmi cer scuze, îmi cer iertare. Cui îi ceri iertare? În faţa lui Dumnezeu". 

Articolul continua dupa recomandari

Individul este acuzat că şi-a ucis cu sânge rece soţia, chiar în faţa copiiilor. Apoi i-a sunat mama. 

Mama victimei: Am primit telefon: Vino, că ţi-am omorât fata 

Irina avea 32 de ani şi doi copii - de 3 şi 5 ani. Încerca de săptămâni întregi să scape dintr-o căsnicie în care soţul o trata mai mult cu pumnul. A băgat divorţ şi făcea eforturi să plece din oraş pentru protecţia ei şi mai ales a celor doi copii. 

Florina Câtea, verişoara victimei: O ameninţa tot timpul. Nu-i dădea pace deloc. Tot timpul venea şi o urmărea. Îi era frică să iasă şi afară. Sora mea, când a ieşit dimineaţă să meargă la muncă, a ieşit copilul şi a zis: "Mioara, vino că pe mama a omorât-o tata!" 

Individul cunoştea foarte bine locuinţa, pentru că aici a stat împreună cu soţia lui. Nu a venit pe la intrarea din faţă, ci prin spate. A sărit pe acel gard. Poarta era închisă aşa că a mers pe casă şi a reuşit să intre prin gura unui pod. 

În teorie, femeia era protejată de o hârtie. Un ordin de protecţie pe care-l avea de la un judecător încă din decembrie anul trecut, atunci când a ajuns în spital după ce individul a bătut-o crunt. Ultima dată, individul a încălcat ordinul chiar cu o zi înainte de crimă. A fost încătuşat şi apoi lăsat liber să atace. 

Fratele victimei: Nu au făcut nimic polițiștii. Nu au făcut nimic. Avem plângere la poliţie. I-au pus cătuşele ieri şi în 20 de minute a fost acasă

Pe ordinul de protecţie scria clar. Nu avea voie să se apropie la mai puţin de 200 de metri de victimă. Locuiau însă pe aceeaşi stradă. Între casa ei şi locuinţa lui sunt mai puţin de 100 de metri. De altfel, aici l-au şi găsit poliţiştii la câteva zeci de minute după crimă. 

Roxana Gavrilă, Primăria Chitila: Dorea să intre într-un centru maternal. Reuşisem săptămâna trecută şi ieri chiar a fost la interviu, unde fusese admisă. A făcut tot posibilul, după mine, să reuşească să se detaşeze de agresor, dar se pare că nu a fost îndeajuns 

Corpul de Control al Poliţiei Române a fost trimis la Poliţia din Chitila, pentru a verifica de ce nu s-au luat măsuri împotriva bărbatului.

În România, 8.000 de femei au primit ordine de protecţie doar anul trecut. Deseori însă hârtiile sunt ignorate, iar în faţa agresorilor - victimele sunt lipsite de apărare.