Caz halucinant la Oradea, unde procurorii au descoperit un presupus pedofil care şi-ar fi racolat victimele dintr-o biserică din oraş. Câştiga mai întâi încrederea părinţilor copiilor, apoi se oferea să aibă grijă de cei mici, cât timp adulţii erau la serviciu. Anchetatorii se tem că numărul victimelor ar putea creşte. Biserica penticostală a condamnat abuzurile.

Arestarea lui Gheorghe Gârdan pentru corupere sexuală şi act sexual cu minori în formă continuată a fost un şoc pentru toţi credincioşii unei Biserici Penticostale din Oradea. 

Articolul continua dupa recomandari

Bărbatul de 62 de ani nu lipsea de la nicio slujbă. E şi motivul pentru care unele familii aveau încredere să-şi lase copiii în grija lui, spun anchetatorii.  

Bărbatul frecventa această biserică, de unde îşi racola şi victimele. În primul rând, el încerca să câştige încrederea părinţilor după ce le cumpăra haine şi telefoane scumpe copiilor. Astfel, aceştia ajungeau să-şi lase copiii în grija bărbatului. 

Bărbatul îi ducea pe copii la film şi la cofetărie. Plimbarea se încheia, de fiecare dată, în apartamentul lui, unde ar fi avut loc abuzurile. Doi fraţi de 10 şi 14 ani, dintr-o familie nevoiaşă, i-au devenit victime. 

Abuzurile nu ar fi fost descoperite dacă asistenţii sociali care se ocupă de cei doi fraţi, în cadrul Centrului de Îngrijire Zi din Oradea, nu ar fi observat că aceştia au un comportament ciudat. După ce psihologul centrului a stat de vorbă cu cei doi băieţi, angajaţii au sesizat Protecţia Copilului.

Ştefan Goţia, purtător de cuvânt la DGASPC Bihor: Am întreprins evaluările prevăzute de lege cu specialiştii noştri din cadrul instituţiei. Din pacate, se confirmă cazurile de abuz

Copiii abuzaţi au fost incluşi într-un program de consiliere psihologică. Ancheta a înaintat greu din cauză că părinţii nu au colaborat cu poliţiştii. Au motivat că le-a fost ruşine de reacţia comunităţii.  

Ioana Câmpan, psiholog la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea: Părinţii sunt foarte importanţi în astfel de situaţii. În primul rând să sesizeze, să-i asculte, să nu-i ruşineze pentru ce s-a întâmplat, să-i încurajeze şi să le ofere suport 

La slujba de duminică, pastorul bisericii din Oradea a condamnat faptele bărbatului şi i-a îndemnat pe oameni să-şi supravegheze cu mare atenţie copiii.  

Tiberiu Bulzan, pastorul Bisericii Penticostale din Oradea: Condamnăm şi noi un astfel de gest. În ziua când am aflat că există suspiciunea asta l-am oprit de la împărtăşanie. Cu siguranţă în faţa lui Dumnezeu trebuie să ne cerem iertare că astfel de lucruri se întâmplă 

Anchetatorii nu exclud ca bărbatul să fi avut mai multe victime. Pe o reţea de socializare, cei mai mulţi dintre prietenii săi virtuali sunt copii.