Moartea unui elev de 15 ani, elev la Seminarul Teologic din Neamţ, ridică multe semne de întrebare, după ce băiatul s-ar fi plâns că se simte rău cu o zi înaintea decesului.

Marius avea 15 ani şi era elev în anul II, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi", Vânători-Neamţ.

Articolul continua dupa recomandari

De câteva zile era răcit, iar duminică le-a spus colegilor din internat că se sinte tot mai rău. I-au făcut ceai şi i-au dat medicamente. 

Vezi 9 imagini în Galerie

Luni dimineață, starea băiatului s-a agravat. Iar profesorul de pictură, care îi era și diriginte, l-ar fi întrebat dacă nu vrea sa meagră la spital. Elevul ar fi refuzat, preferând să cheme o rudă să-l ia acasă, în comuna Farcasa, aflată la 60 de km distanță. 

Acolo îl aştepta bunica, cea care îl crescuse pe băiat de la 3 ani, părinții fiind plecați la muncă în străinătate. 

Vezi 9 imagini în Galerie

Când a ajuns acasă, Marius abia se mai ţinea pe picioare. Nu a reuşit să meargă nici până la dispensar, aşa că femeia a chemat medicul de familie. 

Vezi 9 imagini în Galerie

Ileana Pădure, bunica lui Marius, spune că nepotul ei era vânăt la gură. L-a rugat să nu moară, iar băiatul i-a răspuns: "Nu mor, dar mă doare rău pieptul, nu pot să respir".

Odată ajuns la tânăr, medicul de familie a chemat imediat salvarea să îl ducă la spital. 

Plimbat prin trei spitale

Prima unitate spitalicească la care a ajuns băiatul a fost cel de la Bicaz. 

Vezi 9 imagini în Galerie

Letiția Gabriela Damoc, managerul spitalului, spune că Marius a ajuns în stare gravă. A fost de cod roșu aşa că l-au trimis la spitalul judeţean.

De acolo, pentru că starea băiatului se se agrava, s-a decis trimiterea lui la Iaşi, la Spitalul de Pediatrie. 

"Copilul a ajuns la noi în jur de ora 00.00 şi a decedat la ora 2.42. Un stop cardio-respirator cu manevre de resuscitare ineficiente. Din start, este un caz medico-legal, care va fi văzut de Medicina Legală. 

Asta este procedura normală, corectă. Este dramatic pentru că s-a produs acest lucru pe care nu-l aşteptăm şi nu-l dorim niciodată, dar mai mult de atât nu am ce să vă spun", a declarat dr. Tamara Solange Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria" din Iaşi.

Vezi 9 imagini în Galerie

Cazul este şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care aşteaptă rezultatele autopsiei pentru a vedea dacă se impune demararea vreunei anchete. 

Rudele spun că băiatul nu a dat absolut niciodată vreun semn de boală. 

"Era un copil bun și sănătos. Niciodată nu a fost bolnav. Eu știu de la o fată că cei de la seminar nu cheamă salvarea că așteaptă părinții. Cică nu ar fi voie", a spus mătuşa lui Marius. 

Seminarul nu are cabinet medical

Fără sa acuze și fără sa disculpe pe cineva, parintele director spune că de doi ani cere aprobarea unui medic școlar. 

Vezi 9 imagini în Galerie

Seminarul nu are cabinet, nu are nici măcar o asistentă. Pina în mai 2016, elevii erau văzuți de medicul școlar din Tg Neamț. De atunci, nu s-a mai aprobat asistenţă medicală școlară. 

Dovadă este răspunsul scris al Ministeului Sănătății care afirmă ca nu este de acord cu finanțarea unui post sanitar în zonă. 

Lacrimi pentru Marius

La seminar învață acum peste 200 de elevi. Marius a plecat, însă, pe un alt drum. Acasă, la Fărcaşa, rudele se pregătesc de înmormîntare.

Vezi 9 imagini în Galerie

El era cel mai mic dintre cei 3 copii ai familiei. 

Mâine îşi vor vedea fiul mort şi părinții, care munceau de 12 ani în Spania și care îl iubeau ca pe ochii din cap.