Descoperire uimitoare în judeţul Bacău. Rămăşiţele unui soldat român din Primul Război Mondial au fost găsite de către un pasionat de istorie, cu detectorul de metale.

Prima dată bărbatul a observat casca, apoi arma soldatului, o grenadă şi într-un final a găsit şi muzicuţa militarului. Imediat a anunţat autorităţile, iar specialiştii au ridicat muniţia neexplodată, ca să o distrugă. Celelalte piese au fost trimise pentru evaluare la Muzeul de Istorie.

Articolul continua dupa recomandari

Bărbatul se afla, cu un prieten, pe Valea Uzului, în judeţul Bacău. Cercetau zona cu ajutorul detectoarelor, când, la un moment, acestea au semnalizat prezenţa metalelor.

Vasile Boboc: După muniţia găsită şi baioneta pe care a avut-o în dotare este vorba despre un soldat din Primul Război Mondial, român.

În ultimii ani, Vasile Boboc a găsit mai multe vestigii istorice care au ajuns în vitrinele muzeelor. Rămăşiţele soldatului român sunt însă cea mai valoroasă dintre descoperirile sale.

Vasile Boboc: I-am scos piesele, i-am scos obiectele pe care le-a avut în dotare de-asta ne-am şi dat seama că este soldat român. Am ridicat acest monument, această cruce, închinată faptelor lui vitejeşti pentru această luptă.

Prieten: Putem spune că am avut noroc. Sunt colegi care fac detecţie de 10, 15 ani şi nu au găsit nimic.

Poliţişti şi specialiştii în explozibili au ridicat arma şi muniţia.

Andrei Grecu, purtător de cuvânt ISU Bacau: S-au identificat 14 cartuşe de infanterie calibrul 6,5 mm şi un proiectil explozibil calibrul 75 mm. Muniţia a fost ridicată şi transportată în vederea distrugerii în poligon

Acum câteva luni, Vasile Boboc a descoperit şi rămăşiţele unui ofiţer german. Detectorul de metale l-a costat câteva sute de euro.