Paznicii unor fonduri de vânătoare din judeţul Arad sunt disperaţi. An de an, fermierii aruncă pe câmpuri otravă pentru rozătoare. Şi tot an de an, animalele sălbatice mănâncă grăunţele. Anul acesta, paznicii au găsit fără viaţă zeci de căprioare, vulpi, iepuri sălbatici, fazani, ba chiar şi ulii. Mai grav este că multe dintre mamifere erau gestante.

Întins pe aproximativ 10 000 de hectare, lotul are în componenţă şi terenuri agricole. Şi cum este perioada lucrărilor de primăvară, fermierii aruncă pe teren otravă pentru rozătoare.

Articolul continua dupa recomandari

"Asa nu se poate. Eu stiu din sursa ca e aprobat de Ministrul Agriculturii, pare-mi-se, dar nu asa sa se arunce din masina. Este modalitate cu lingura sa pui in gaura sa il astupi si atunci e ok pentru rozatoare" a spus Ioan Para, paznic fond de vânătoare.

Pe lângă dăunători, mirosul şi gustul substanţelor toxice atrag şi animalele sălbatice.

"Au murit, în ultima acţiune pe care am desfăşurat-o de recoltare a acestor căprioare moarte, 14 bucăţi pe fondul de vânătoare nou, Rovine, pe care îl gestionează AJVPS Arad, şi 12 piese pe fondul pe care îl gestionează Asociaţia de Vânătoare din Pereg, fondul vecin cu al nostru" a spus Nicolae Deme, presedinte Asociatia judeţeană a vanatorilor si pescarilor Arad 

Au mai pierit şi iepuri sălbatici, fazani şi chiar ulii, care se hrănesc cu leşuri ingerând astfel substanţa otrăvitoare. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Arad spun că problema se repetă în fiecare an.

"În situatia de anul trecut s-a deschis un dosar penal de catre IPJ Arad. În situaţia de acum se presupune aceeasi intoxicare dat fiind faptul ca s-au gasit niste plicuri cu substante toxice aruncate pe camp" a declarat Cristoan Gornic, director adjunct DSV Arad.

Reprezentanţii fondului de vânătoare au depus plângeri la poliţie. Însă până acum nimeni nu a fost tras la răspundere.