Este anchetă socială într-o localitate din Buzău, după ce o fetiţă de cinci luni a murit, la scurt timp după ce a ajuns la spital. Copila avea doar patru kilograme, iar când a ajuns pe mâinile medicilor avea febră 42 şi convulsii. Părinţii mai au acasă încă şase copii. 

Bebeluşul a început să se simtă rău sâmbătă după-amiază, spun părinții. 

Articolul continua dupa recomandari

"Avea febra si sufla greu. Nu pot sa-mi dau seama, a fost dintr-o data", declară mama copilului.

O ambulanţă a transportat-o de urgenţă la spitalul din Buzău, în stare gravă. Avea febră mare - 42 de grade şi convulsii.

DANA MARINESCU, director medical Spitalul Județean Buzău: A avut nevoie imediat de suport respirator. S-au initiat toate manevrele, dar a intrat in scurt timp in stop cardio respirator.

Medicii au reuşit să o readucă la viaţă dar... pentru scurt timp. A intrat, din nou, în stop cardio-respirator şi s-a stins.

DANA MARINESCU, director medical Spitalul Județean Buzău: Acest copilas a mai fost internat in urma cu trei saptamani. Fiind distrofic, o greutate mult prea amica, de trei kilograme și jumătate la cinci luni.

Doctorii spun că atunci au anunţat autorităţile locale despre starea fetiţei şi au cerut o anchetă socială. Numai că la primărie nimeni nu ştie ceva despre solicitarea spitalului. Asistenta medicală din comuna Robeasca a vizitat familia. Însă cu alt scop: a monitorizat-o, timp de şase luni, pe una din surorile fetiţei. 

CLARISA TOADER, asistent comunitar Primăria Robeasca: Cand a venit mamica si m-a chemat, am fost, am vazut-o si atat, dar spitalul nu mi-a facut niciun fel de sesizare. 

Tatăl spune că asistenta le-ar fi trecut pragul doar o dată. 

”A venit, s-a uitat. A zis ca este bine. Si de atunci? De atunci nu am mai vazut pe nimeni”, declară tatăl. 

Părinţii şi cei şase copii locuiesc într-o încăpere sărăcăcioasă, plină de igrasie şi fum de la soba cu care se încălzesc. Inspectorii de la Protecţia Copilului fac acum anchetă. 

CRISTINA NICULESCU, DGASPC Buzău: Parintii si copiii pot beneficia de servicii de consiliere psihologica,eventual includerea unui program de prevenire a institutionalizarii, cu sprijin material. 

Între timp, medicii legişti au decis că fetiţa de cinci luni a murit din cauza unei pneumonii severe.