Anca Jurma îi ia locul Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA, ca interimar, până când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va face o nominalizare. 

"Ca urmare a decretului prin care președintele României, Klaus Iohannis, a dispus revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi și a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcție a doamnei ANCA JURMA, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Articolul continua dupa recomandari

Doamna Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activităţii anticorupție, care reprezintă o prioritate a Ministerului Public, în îndeplinirea rolului său constituţional. În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", anunţă Parchetul General.

Cine este Anca Jurma

În 2011, Anca Jurma fusese reînvestită în funcția de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice din cadrul DNA, pe o perioadă de 3 ani. 

Anca JurmaVezi 2 imagini în Galerie

Atunci, DNA transmitea despre Anca Jurma: ”Doamna procuror Anca Jurma are o vechime în funcţia de procuror de 21 ani, îndeplinind succesiv această funcţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. În perioada 2000 – 2002 a îndeplinit funcţia de procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Începând cu data de 1 octombrie 2002, îndeplineşte funcţia de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice din cadrul DNA. 

Din anul 2010 este vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie (EPAC/EACN). 

Din 2004 este membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), organism în cadrul Consiliului Europei.”

Ulterior, a fost consiliera lui Kovesi. 

Presa a scris că Anca Jurma este ”omul de taină” al Laurei Codruța Kovesi din DNA.

”La reuniunea din Parlamentul European de la Bruxelles, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost însoțită de noul său om de taină din DNA, Anca Jurma, fiica fostului Procuror General al Romaniei din vremea lui Ion Iliescu, Nicolae Cochinescu, care i-a luat locul vestitei Dana Titian, cercetata disciplinar in urma controlului Inspectiei CSM de la DNA si care acum trebuie tinuta mai la fereala de ochii lumii", scria Lumea Justiției.