Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa vor sosi din Polonia, la sfârşitul acestei luni, împreună cu tehnica militară din dotare, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

UPDATE - În Portul Midia au fost debarcate deja zeci de camioane, tancuri și altă tehnică militară. Adusă pe calea apei până în Portul Midia, tehnica militară necesară militarilor americani din cadrul 1st Battalion, 16th Infantry Regiment (1-16), 1st Armored Brigade Combat Team, 1st Infantry Division, a fost preluată de trailere civile și garnituri de tren și transportate la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi AICI imagini cu tehnica militară debarcată în Portul Midia

Americanii au descărcat în Portul Midia tancuri și tehnică militară pentru Baza Militară de la Mihail KogălniceanVezi 5 imagini în Galerie

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 16 Infanterie din cadrul Brigăzii 1 – parte a Diviziei 1 Infanterie, şi au în dotare tancuri M1 Abrams şi maşini de luptă ale infanteriei M2 Bradley. Aceştia vor participa, în acest an, la exerciţii multinaţionale alături de militari din structuri ale Forţele Terestre Române. În plus, la Mihail Kogălniceanu vor sosi şi circa 100 de militari şi elicoptere de tip CH-47 Chinook, AH-64 Appache, UH-60 & HH-60 Black Hawk, din cadrul Brigăzii 1 Aviaţie de Luptă ce face parte, de asemenea, din cadrul Diviziei 1 Infanterie. Aceştia vor efectua exerciţii împreună cu militari structuri din Forţele Aeriene Române, antrenamente bilaterale, de tip joint şi multinaţionale.

Sute de militari americani vin în România cu tancuri Abrams şi elicoptere CH-47 Chinook, Apache şi Black HawkVezi 5 imagini în Galerie

De asemenea, Escadrila 572 Elicoptere, din cadrul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, va asigura pe toată durata exerciţiului serviciul CASEVAC (Casuality Evacuation) cu un elicopter IAR 330 PUMA echipat şi pregătit pentru acest gen de misiuni.

De menţionat este şi faptul că Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu asigură o parte din personalul care va încadra detaşamentul Forţelor Aeriene Române care va fi pus la dispoziţia ONU în cadrul misiunii MINUSMA, începând cu luna octombrie a acestui an.  În afară de România, Brigada 1 Aviaţie de Luptă a dislocat, în această perioadă, militari şi tehnică de aviaţie în Germania, Letonia şi Polonia.   

Sute de militari americani vin în România cu tancuri Abrams şi elicoptere CH-47 Chinook, Apache şi Black HawkVezi 5 imagini în Galerie

Americanii stau în România 9 luni   

Unităţile americane vor staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care vor fi înlocuite de alte unităţi de luptă, asigurându-se astfel o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa. 

Sute de militari americani vin în România cu tancuri Abrams şi elicoptere CH-47 Chinook, Apache şi Black HawkVezi 5 imagini în Galerie

Dislocarea în ţara noastră dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament în comun, care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea structurilor Armatei României angrenate în activităţile comune, precum şi capacitatea generală de a răspunde la o potenţială criză.

 "Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre", mai arată MApN într-un comunicat.