Imagini teribile surprinse în centrul oraşului Cluj-Napoca. O ambulanţă a fost răsturnată violent de un taxi. Salvarea tocmai preluase o femeie care suferise un accident vascular cerebral. Avea semnale acustice şi luminoase în funcţiune, însă un taximetrist ar fi condus cu viteză şi a spulberat autospeciala. În total, şase oameni au fost răniţi. Pasagera din taxi, o tânără de 19 ani, este în stare gravă. 

Era ora 2:25 când camerele de supraveghere au filmat impactul violent. Ambulanţa şi taxiul au intrat în acelaşi timp în intersecţia din centrul oraşului Cluj-Napoca. Salvarea, pe roşu. Iar taximetristul, pe culoarea verde a semaforului. Însă, imaginile arată clar că autospeciala avea semnalele luminoase în funcţiune.

Articolul continua dupa recomandari

Echipajul se grăbea să ajungă la spitalul din Gherla cu o bătrână care suferise un accident vascular cerebral. În taxi, tocmai se urcase o tânără de 19 ani. Medicul de pe ambulanţă povesteşte momentele de panică prin care au trecut salvatorii.

MARIANA BACIU, medic Ambulanța Dej: Primul instinct a fost să ne salvăm pacienta, în momentul în care am fost toţi eliberaţi. Am reuşit să ieşim pe geamul lateral din partea stângă a cabinei medicale.

Medicul, care se afla în misiune alături de fiica sa, asistentă medicală, spune că autospeciala folosea sirenele de zi, care sunt mai puternice decât cele de noapte. Însă, taximetristul care ar fi condus cu viteză nu le-a auzit la timp. Centurile de siguranţă au salvat pacienta din ambulanţă. În cele din urmă, a fost scoasă cu ajutorul pompierilor.

MARIANA BACIU, medic Ambulanța Dej: Am înţeles că au tăiat chingile cu care pacienta era asigurată. La o primă evaluare la faţa locului, pacienta nu prezenta leziuni traumatice secundare impactului din accidentul rutier.

În schimb, taximetristul şi pasagera de 19 ani au fost grav răniţi. Tânăra a suferit leziuni ale organelor interne şi a fost operată de urgenţă.

ADELA GOLEA: medic șef UPU Cluj: Acum este stabilă, pe terapie intensivă, este detubată şi să sperăm că nu apar complicaţii, dar situaţia poate evolua cu complicaţii.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Pentru că a suferit traumatisme craniene, taximetristul nu a putut fi încă audiat.

TRAIAN MORAR, purtător de cuvânt IPJ Cluj: Se fac verificări astfel încât să se stabilească cu certitudine faptul că autospeciala de ambulanţă se deplasa în misiune şi folosea în mod justificat semnalele acustice şi luminoase şi dacă a respectat toate obligaţiile care îi revin conducătorului auto într-o astfel de situaţie.

Ambulanţa implicată în accident, dotată cu echipamente de terapie intensivă, era singura din zona Dej-Gherla.

În urmă cu cinci ani, acelaşi medic care a fost implicat şi noaptea trecută în accident a alergat să-şi salveze colegii răniţi tot în misiune. O altă ambulanţă din Dej a fost izbită în plin de o autoutilitară pătrunsă pe contrasens. Din cauza rănilor suferite, asistenta medicală nu s-a mai putut întoarce să lucreze în sistemul de urgenţă.