Alertă fără precedent! Sistemele informatice din mai multe spitale sunt blocate de hackeri. Medicii au trimis acasă bolnavii care nu aveau nevoie de internare de urgenţă. Doctorii lucrează cu pixul pe hârtie, iar informaţii confidenţiale sunt sechestrate de persoane necunoscute. Ofiţeri SRI şi experţi în infracţiuni cibernetice încearcă să preia controlul. Hackerii cer răscumpărare, iar atacurile scot la iveală vulnerabilităţile din sistem. Spitale mari din Bucureşti şi din alte oraşe nu ar fi avut programe antivirus, iar acum sistemul de sănătate este pus în pericol. 

În doar câteva minute, spitale din Bucureşti, Alba şi Dorohoi au fost sub asaltul hackerilor. Atacul a blocat sistemele informatice şi a confiscat baze de date. Efectul s-a văzut imediat.

Articolul continua dupa recomandari

Atacul hackerilor a vizat sistemele informatice de la mai multe spitale din întreaga ţară

Medicii scriu toate informaţiile pacienţilor pe foi. Aşa cum făceau în urmă cu 20 de ani. Sistemul informatic este sub atacul hackerilor. Aceştia cer o răscumpărare ca datele să fie recuperate.

La spitalul Victor Babeş din Capitală pacienţii care nu aveau nevoie de o internare de urgenţă au fost trimişi acasă. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Aceste atacuri îngreunează foarte mult. Reţetele se eliberează greoi, externările şi internările se fac la fel. Este pus în pericol sistemul de sănătate. Dacă se pierd informaţii despre pacienți sau date referitoare la slarizare trebuie recuperate

Cătălin Aramă, director general CERT: E un tip de atac periculos, e blocat accesul la toate datele. Ne infectăm prin campanii pe mail. Sunt trimise ataşamente la mailuri ce nu sunt reale. Este un calculator vulnerabil ce nu are soluţii de actualizat

Dacă datele pacienţilor şi ale medicilor ar fi fost protejate de sisteme antivirus, atacurile ar fi fost respinse.

Nu s-a întâmplat asta, spun ofiţeri SRI. Iar date confidenţiale sunt acum în mâinilor unor persoane necunoscute. 

Virusul care a infectat serverele a fost numit BAD RABBIT 4. Acelaşi virus a fost trimis şi către sistemul informatic al Spitalului Colţea. Doar că aici antivirusul a respins atacul. Cel puţin pentru moment.

Aşa arată screenul în cazul în care eşti infectat cu acest virus. Nu mai poţi accesa nicunul dintre fişiere.

Experţi SRI şi informaticieni de la structuri private caută soluţii pentru înlăturarea atacului

Atacul hackerilor a creat confuzie în rândul autorităţilor. În timp ce ministrul Sănătăţii vorbeşte despre cinci spitale atacate în Capitală, şefii centrului de răspuns la incidente de securitate cibernetică vorbesc despre mai multe unităţi sanitare afectate în întreaga ţară. 

Mădălin Dumitru, CEO firmă securitate cibernetică: Metodele de atac de răspândire a viruşilor sunt complet diferite. Scenariile de atac sunt diferite. Hackerii aveau acces la sistemele respective şi au aşteptat doar momentul propice în care să declanşeze atacul final ca să aibă un impact mare

Surse din anchetă spun că hackerii cer şi câteva zeci de mii de euro de la fiecare unitate sanitară. Însă răscumpărarea nu asigură şi recuperarea datelor. Odată daţi banii infractorilor cibernetici deveniţi ţinte sigure ale acestora. În plus, finanţaţi terorismul informatic.

Atacurile erau previzibile spun specialiştii în siguranţă informatică. Au început încă de acum doi ani, când un spital din Sighetu Maramaţiei a plătit hackerilor, care nu erau români, 10 mii de euro. Iar în urmă cu două luni, la Huşi, toate datele medicale ale Spitalului Municipal au fost furate. 

Experţi din cadrul SRI şi informaticieni ai unor structuri private încearcă acum să readucă la normal activitatea din spitale. Deseori, însă, astfel de hackeri sunt imposibil de prins. Ministrul Sănătăţii a anunţat că va face plângere penală la DIICOT.