E alertă alimentară în Europa. Carne de la vaci bolnave ar fi ajuns în mai multe ţări, printre care şi România. Problemele au ieşit la iveală în urma unei anchete jurnalistice, realizate la un abator din Polonia.

Un jurnalist sub acoperire s-a angajat într-un abator cu probleme şi a arătat lumii întregi ce poate ajunge pe mesele noastre. Noaptea, vaci bolnave, cumpărate de cinci ori mai ieftin de la crescători, erau tăiate pe ascuns. Iar carnea lor, amestecată cu cea bună. 

Articolul continua dupa recomandari

Discuţie jurnalist-muncitor:
Muncitor: Trebuie curăţată aşa cum trebuie, înlătură toate părţile care nu arată bine. 
Jurnalist: Şi bucata asta neagră? 
Muncitor: Taie, să nu se mai vadă nimic. 
Jurnalist: Nu arată deloc bine. La ce e folosită carnea asta?
Muncitor: Nu mai dramatiza! Niciodată nu ştii exact ce mănânci.

Erau vaci bolnave şi chiar moarte. Aproximativ 90 la sută din carnea tranşată era trimisă mai departe. Iar o parte din ea era prelucrată în abator. Carnea a fost vândută sub pretextul că este bună de consum, povesteşte Patryk Szczepaniak, jurnalistul care a filmat în abatorul incriminat.

Cazul a declanşat un scandal de proporţii, în condiţiile în care Polonia exportă 80% din carnea de vită. În timp ce Finlanda, de exemplu, cerea explicaţii autorităţilor poloneze şi declanşa controale ţară, în România, Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru siguranţa Alimentelor aştepta o alertă europeană. 

RAREŞ HĂBEANU, purtător de cuvânt ANSVSA: Statul respectiv, Polonia, face o anchetă mergând pe firul investigaţiei media şi dacă se observă că a fost o problemă, ei notifică prin sistemul rapid de alertă în toate statele UE.

Notificarea a venit câteva ore mai târziu. De la abatorul companiei Elkopol din Polonia au ajuns la un distribuitor din Ilfov 1.434 de kilograme de carne de vită congelată, iar din lotul cu probleme - 21 de kilograme.

Într-un comunicat, oficialii ANSVSA spun că nicio cantitate nu a fost comecializată. Totuşi, nimeni nu poate preciza dacă pe piaţă au ajuns produse care conţin carne cu probleme procesată. 

DANA TĂNASE, director executiv ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A CĂRNII: Oamenii aceia fasonau carnea, deci îndepărtau ceea ce nu era bun şi nu avea un aspect comercial, ca să rămână numai carnea frumoasă.

Dincolo de aspect, carnea vacilor bolnave poate conţine bacterii periculoase: ecoli, salmonella sau, în cel mai rău caz, bacteria care cauzează tuberculoză. Doar în cazul în care e preparată termic la cel puţin 70 de grade Celsius, bacteriile sunt eliminate.

DAN LESCAI, medic veterinar: Discutăm despre medium sau mai puţin făcută, chiar în sânge, atunci bineînţeles că este vorba de pericole asociate pe care mulţi dintre noi şi le asumă din cauza plăcerii gustului.

Presa din străinătate scrie că marfa care pleca din abatorul polonez nu era supusă, de fapt, niciunei verificări. Veterinarul punea ştampila fără nicio analiză, apoi putea fi ambalată sau procesată şi trimisă la export. 

Patryk Szczepaniak, jurnalist: Medicul veterinar ar fi trebuit să pună ştampila de siguranţă pe fiecare bucată de carne, ca să demonstreze că este sănătoasă. Nu a făcut-o niciodată.

Jurnaliştii care au efectuat investigaţia estimează că 300 de abatoare din Polonia operează la fel. Autorităţile poloneze au ordonat controale în abatoarele din toată ţara.