Temele care vor domina gala aşteptată de cinefili sunt inspirate din curentele #MeToo şi "Time's Up", care au ţinut în lumina reflectoarelor în ultima perioadă problema delicată a hărţuirii sexuale în industria de show-biz. Marile festivaluri de film din toată lumea au fost dur criticate în ultimii ani, pe motiv că nu recunosc suficient meritele femeilor regizor, aşa că au decis să reacţioneze. Iar Berlinala de anul acesta va fi un vârf de lance în dezbaterile privind egalitatea între sexe. Festivalul de la Berlin va avea loc în perioada 7-17 februarie.

În privinţa egalităţii de gen în industria cinematografiei, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Dieter Kosslick, spune că Berlinala este în fruntea festivalurilor care tratează acest subiect. În comparaţie cu evenimentele de la Cannes şi Veneţia, care au avut o reprezentare foarte slabă a femeilor în competiţiile lor.

Articolul continua dupa recomandari

Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin: Nu am avut niciodată în cadrul competiţiei şapte filme regizate de femei, din 17 lungmetraje prezentate. Şi, dacă privim statisticile ediţiilor trecute ale Berlinalei, vom vedea că am respectat mereu egalitatea de gen.

Inclusiv pelicula care va deschide gala de la Berlin pe 7 februarie, "Kindness of Strangers" este regizată de o femeie de origine daneză.

Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin: Orice faci, orice mănânci, maşina pe care o conduci, avionul cu care zbori, orice acţiune din viaţa ta are un efect politic. Cred că oamenii înţeleg tot mai bine acest lucru şi se gândesc tot mai mult la mediul înconjurător. Iar acest fapt este întâlnit în multe filme prezentate anul acesta la Berlinală.

Dieter Kosslick a anunţat că se va retrage anul acesta din funcţia de director al Festivalului de Film de la Berlin, pe care a ocupat-o timp de 18 ani.

Din juriul acestei ediţii vor face parte regizorul Sebastian Lelio, actriţa britanică Trudie Styler iar preşedinte va fi actriţa de origine franceză Juliette Bnoche. În competiţia de documentare este înscris şi filmul "Monştri", în regia lui Marius Olteanu. Pelicula ar putea primi premiul pentru cel mai bun debut. Gala va avea loc în perioada 7-17 februarie.