21 de ani, 5 luni şi 10 zile de detenţie. Este condamnarea primită de un învăţător din Giurgiu, care vreme de 5 ani şi-a batjocorit propriii elevi şi nu doar pe ei. 11 copii au trecut prin clipe de coşmar până când pe fir, în fine, a intrat poliţia. În urma abuzurilor, minorii au primit o consiliere de grup. Şi atât.

- Plecaţi de la poarta mea!

Articolul continua dupa recomandari

- Ce căutaţi aicea?

Asta e reacţia comunităţii din Singureni, Giurgiu, la mai bine de un an după ce învăţătorul a fost arestat pentru acte de pedofilie. 

„În perioada 2011 - 2015, suspectul Dedu Gabriel, în calitatea sa de cadru didactic - învăţător (...), a invitat la locuinţa sa, în mai multe rânduri, sub diferite pretexte, minori cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, elevi ai săi, pe care i-a încuiat în locuinţă, i-a obligat să se dezbrace, a întreţinut cu aceştia relaţii sexuale, i-a obligat să întreţină, între ei, relaţii sexuale, a realizat materiale pornografice cu minorii, pe care le-a stocat şi le-a expus spre vizionare acestora", spun procurorii care l-au anchetat.

Până şi lor le-a fost greu să descrie în cuvinte ce le-a făcut dascălul propriilor elevi vreme de 5 ani. Şi e greu de crezut că nimeni n-a ştiut nimic, atât timp cât copiii mai şi lipseau nopţile de acasă. Copiii n-au primit însă consiliere psihologică, iar, culmea, dezinteresul a venit inclusiv din partea părinţilor.

(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): N-are pentru ce la mine! 
(REPORTER): Dar de ce? N-a păţit nimic? 
(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): Nu! Nu! Şi ce trebuie să-i fac la copil? De la Protecţia Copilului a venit. 
(REPORTER): Şi ce v-a zis? 
(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): Ce să ne zică... A zis să ne ducem cu copilul să n-aibe vreun şoc. Copilul n-are şoc! N-are niciun fel de şoc.

Mama are propria explicaţie şi aruncă totul pe umerii copilului.

(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): Dacă vine domnul Gabi (n.r.: agresorul) acuma, acu' se duce la el. 

În termeni de specialitate ataşamentul puternic al victimei faţă de agresor se numeşte SINDROMUL STOCKHOLM. Un sindrom de care, probabil, suferă toate copilele abuzate de învăţător şi devenite acum adolescente. Însă părinţii nu înţeleg şi pare că nici nu le pasă.

(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): V-am spus că a venit psihologul. 
(REPORTER): De câte ori? 
(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): De 3 sau 4 ori. Asta fiind anul trecut.
(REPORTER): Dumneavoastră consideraţi că e suficient? 
(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): Eu cred că da. Pentru că, să ştiţi, vă spun sincer. Nu au fost afectaţi chiar aşa. Foarte bine! Nu s-a întâmplat nimic cu ei! Nu au fost afectaţi cu nimic.

Mama ridică din umeri. Este deranjată că cineva întreabă de sănătatea copilului ei. Pentru că s-a întâmplat, a trecut şi oricum sunt alţii care au păţit-o mai rău.

(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): Şi copiii... aia e! Asta e! Şcoala merge în continuare. La şcoală s-a întâmplat. Au fost fetiţe mult mai mici pe care le-a pus pe catedră şi le-a dezbrăcat. Viaţa merge înainte!
(REPORTER): Dar dumneavoastră aţi stat două luni în spital pentru TBC. 
(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): Pentru că eu am fost bolnavă. Am fost cu adevărat. Nu... 
(REPORTER): Şi copiii nu sunt bolnavi cu adevărat.
(MAMA UNUI COPIL AGRESAT): Nu! Nu sunt!

Cum ar putea această mamă să-şi trateze copilul dacă nu înţelege ce-l doare? Şi dacă nimeni nu i-a explicat că ceea ce a păţit îl va urmări toată viaţa? Că îi poate distruge adolescenţa şi că îl poate transforma într-un adult cu grave probleme.

O altă fetiţă de 11 ani a trăit cu secretul impus de învăţător mai bine de 3 ani. 

MAMA FETIŢEI AGRESATE SEXUAL:
Le-ar fi ameninţat că dă cu maşina peste ele. 

Ce-o fi fost în sufletul fetiţei şi ce s-a adunat până acum ştie doar ea. 

(REPORTER): V-a spus cineva că fetiţa are nevoie de consiliere psihologică? 
(MAMA FETIŢEI): Nu. N-are nevoie de consiliere. Nu. Deci  nu...

Deci nu… pentru că nu i-a spus nimeni. Pentru că în 2015 după ce învăţătorul a fost săltat de poliţie, DGASPC Giurgiu a rezolvat problema într-un mod halucinant. O spune chiar angajata primăriei Singureni.

IULIANA TOLEA, Referent Primăria Singureni:
Au stat prima dată cu copiii, apoi separat. Copiii au ieşit şi părinţii au stat şi au discutat. 
(REPORTER): A fost consiliere de grup? 
(IULIANA TOLEA): Da. A fost o consiliere de grup. 

Lipsit de etică, ba mai mult, o metodă inexistentă în tratarea copiilor abuzaţi. 

SORINA NEACŞU, director executiv DGASPC Giurgiu:
Eu vă întreb pe dumneavoastră de unde deţineţi astfel de informaţii. Vă contrazic. Din câte cunosc eu şi la cum ştiu că lucrează colegii mei, ei invită persoana, fac consilierea la domiciliu, ei cu minorii sau invită la sediul DGASPC. Nu fac consiliere de grup, că dumneavoastră îmi specificaţi că acolo a avut loc o consiliere de grup. 
(REPORTER): Da!
(SORINA NEACŞU): Eu nu cred că! De-asta vă întreb şi nu ştiu să fi făcut şi nu cred să fi făcut aşa ceva consilierii noştri.

Plătită din banii noştri că să apere drepturile copiilor din judeţul Giurgiu, doamna înghite în sec şi se apără: nu era în funcţie la acea vreme. 
Nu are explicaţii nici pentru faptul că, faţă de poliţie, DGSAPC a raportat de două ori mai puţine cazuri de abuz în 2015 şi de patru ori mai puţine în anul următor. Ne-a promis acum o lună şi jumătate că trimite o echipă de urgenţă la Singureni şi că va angaja mai mulţi specialişti. 

SORINA NEACŞU, director executiv DGASPC Giurgiu:
Eu voi verifica aspectele semnalate de dumneavoastră. Vă repet! Nu am fost la conducerea DGASPC Giurgiu în acea perioadă.

Doamna, ca şi celelalte doamne din alte judeţe cu probleme, este încă în funcţie - într-o ţară care nici măcar nu îşi numără copiii abuzaţi fizic şi sexual! 

"Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 6:

Pentru prima dată, judecătorii vorbesc deschis despre un fenomen care îi îngroapă în dosare, într-un nou episod din campania Observator „Eu pentru ce m-am născut?"

CITEŞTE ŞI: Povestea lui Marian, un copil abuzat sexual, căruia nimeni nu i-a întins o mână de ajutor

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 4: Traumele unei copile abuzată fizic şi sexual de propriul tată, la vârsta de 5 ani​

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 3: Cum îşi exmatriculează statul copiii abuzaţi

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 2: Cum nu-şi protejează România copiii

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 1: Copiii care cad victime abuzurilor sexuale în România sunt batjocoriţi şi de agresori, şi de STAT