Într-un an şi jumătate, 80 de cazuri de copii abuzaţi sexual şi fizic au fost înregistrate la poliţia din Ilfov. La Protecţia Copilului, au fost de zece ori mai puţine! În tot judeţul, există un singur psiholog. Nu sunt date publice. Sunt informaţii cerute cu insistenţă de echipa Observator. Pentru că minorii maltrataţi de adulţi nu sunt pe lista de priorităţi a României.

Marian, un puşti cu ochii albaştri, are 12 ani. Locuieşte lângă Bucureşti, iar urmele celui mai negru episod din puţina lui viaţă sunt încă vizibile.

Articolul continua dupa recomandari

GALERIE FOTO: "Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 2: Cum nu-şi protejează România copiii

Acum trei ani, un individ care locuieşte la câteva străzi şi care are de două ori vârsta lui şi-a bătut joc de el şi de alţi copii. Cazul a ajuns la poliţie, iar agresorul a primit 14 ani după gratii.

De Marian însă... nu s-a interesat nimeni. În trei ani, în sufletul băiatului s-au înghesuit cele mai negre sentimente: întâi frica, apoi nesiguranţa, furia. Sunt semnele după care recunoşti fiecare copil care a fost victima unui abuz fizic şi sexual. Marian a dezvoltat şi un tic nervos. Îşi umezeşte mereu buzele până la barbă, ca un stigmatizat. 

CONSTANTIN, tatăl băiatului abuzat sexual:
"Era nasol. A venit odată plângând. O să-l ajut! Cum? O să mă duc cu el la doctor, într-o zi..."

CITEŞTE ŞI: Episodul 1 - Copiii care cad victime abuzurilor sexuale în România sunt batjocoriţi şi de agresori, şi de STAT

În celălalt capăt alt judeţului Ilfov, altă copilărie frântă. Dar victima are şansa ca tatăl să fi înţeles că trebuie să-i panseze sufletul pentru cea mai urâtă plagă. Andrei are 11 ani. Părintele îl duce o dată pe săptămână la un psiholog de la o altă şcoală, din altă localitate. Se văd progrese, chiar dacă sunt mărunte. Ia note pentru comportament, dar drumul e lung şi plin de momente de cădere.

TATĂL LUI ANDREI:
"A început să ţipe în somn. Să viseze urât."

CITEŞTE ŞI: "Eu pentru ce m-am născut?" Promisiunea de la care a pornit această campanie a Observatorului

Pe termen lung, dacă nu e ajutat de un adult apropiat, un copil abuzat poate ajunge în situaţii foarte grave. Potrivit Organizaţei Salvaţi Copiii, victima trece prin tulburări emoţionale, dar şi depresie chiar cu tendinţe suicidale. Poate să fugă de acasă, nu se adaptează social şi poate ajunge abuzator.

Victima devenită agresor

Băiatul nu i-a povestit niciodată ce-a păţit. Iar tatăl nici nu ştie dacă e pregătit să îl asculte. În sala de judecată, la audierea inculpatului, părintele şi-a muşcat mâna până la sânge. Cel care a nenorocit copilul acestui tată nu e la prima fapta gravă. 

TATĂL LUI ANDREI:
"Cazierul pe care-l are şi de câte ori a fost liberat pentru tâlhărie şi furt ar trebui să dea de gândit Justiţiei. De prea multe ori. Din '95 şi până acum, de prea multe ori."

La 44 de ani, agresorul, pe numele său Marian, rămâne un inadaptat al societăţii. Şi a ajuns aşa, atenţie, tot din cauza unui abuz sexual. Mama biologică a murit când era mic, iar tatăl nu i-a înţeles furia şi l-a internat într-un cămin pentru copii cu nevoi speciale.

GHEORGHE COJOCARU, tatăl agresorului:
"Când se enerva începea să... Nu mai ştia ce vorbeşte!"

Judeţul Ilfov: zeci de cazuri de copii abuzaţi, un singur psiholog. Şi un dialog absurd

În anul 2015, poliţia a înregistrat 58. Iar în prima jumătate a lui 2016, 22. Dacă vă gândiţi că şi Protecţia Copilului are aceleaşi date, vă înşelaţi: ZERO! Zero cazuri pentru DGASPC Ilfov în 2015. Şi doar 8 anul trecut! Negru pe alb, dar şi faţă în faţă, răspunsul e la fel de năucitor. 

GABRIELA ZAMFIR, director executiv-adjunct DGASPC Ilfov:
"Pentru anul 2015 nu au fost înregistrate cazuri la care DGASPC a fost sesizată pentru a se prezenta la organele competente privind abuzul sexual asupra minorilor!"

Surpriză! IPJ Ilfov ne-a spus şi de câte ori a solicitat intervenţia specialiştilor de la Protecţia Copilului.

(REPORTER): IPJ Ilfov zice aşa: în 51 de situaţii a fost sesizat DGASPC Ilfov.
(GABRIELA ZAMFIR): Pentru ce an?
(REPORTER):Pentru 2015 şi 2016. 
(GABRIELA ZAMFIR): Bun. Dacă s-a făcut raport de către psihologul nostru sunt cazurile la care eu am făcut referire. 
(REPORTER): Care cazuri?
(GABRIELA ZAMFIR): Cele 8. 

Discuţia cu doamna director atinge absurdul. 

GABRIELA ZAMFIR, director executiv-adjunct DGASPC Ilfov:
"Este IPJ Ilfov şi IPJ Ilfov are sediul pe Bucureşti. Este posibil totodată ca IPJ Ilfov să fi apelat la organele din Bucureşti la DGAPSC Bucureşti. Depinde de locul unde s-a desfăşurat cercetarea. Dacă cercetarea a avut loc pe Bucureşti, chiar dacă beneficiarul este din Ilfov se poate deplasa totodată DGASPC Bucureşti."

CITEŞTE ŞI: „Eu pentru ce m-am născut?” - O campanie Observator, din 6 martie

La data răspunsului la solicitarea făcută de reporterii Observator la DGASPC erau angajaţi 7 psihologi. Doar unul se ocupă de tot ce înseamnă copii abuzaţi sexual... sau încearcă. Merge la poliţie ori de câte ori este chemat pentru asistarea minorilor, la Parchet, la instanţă şi ATENŢIE! Face toate rapoartele de evaluare în cazul fiecărei suspiciuni de abuz.

Cum ar putea un om să alerge între toate aceste instituţii şi în jurul Capitalei, în tot judeţul Ilfov, astfel încât cel puţin o dată pe săptămână să ajungă la fiecare victimă?

"Eu pentru ce m-am născut?" Episodul 3

Nicolae a fost exclus de proprii dascăli din şcoala primară, după ce a fost agresat sexual. Deşi şcoala e singura lui salvare. Provine dintr-o familie prea săracă, iar mama e bolnavă de cancer.

Povestea acestui băiat, dar şi ce ştie autoritatea obligată să-l protejeze de abandonul şcolar cauzat de agresiunile sexuale, într-un nou episod al campaniei Observator "Eu pentru ce m-am născut?".