Şcoala a devenit câmp de luptă pentru elevi. Violenţele fizice, dar şi agresiunile emoţionale au crescut alarmant în ultimul an, arată datele culese de autorităţi în Capitală.

Specialiştii cred că bătaia e o lecţie care se învaţă acasă şi spun că mai ales părinţii ar trebui educaţi. Între timp, parlamentarii le fac copiilor o surpriză: le reduc prin lege numărul de ore.

Articolul continua dupa recomandari

Mihaela Neacşu, Inspector Şcolar General: Ne-am confruntat cu o creştere a acestui fenomen. Nu doar în şcolile bucureştene, ci pretutindeni. Şi nu vorbim doar despre violenţe fizice. Vorbim acum şi de violenţe emoţionale, agresiuni emoţionale la care pot fi supuşi elevii

Fenomenul îi sperie deopotrivă pe părinţi şi pe specialişti.

Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Ascoliaţilor de Părinţi din Capitală: Am tot propus, mărirea nr. de consileri şcolari. Pentru că ei sunt, cred eu, persoanele abilitate care ar putea să gestioneze astfel de situaţii. Chiar ar putea forma grupuri cu copiii, că vorbim despre prevenţie, asttfel încât copiii să înceapă să reacţioneze în astfel de situaţii.

Mihaela Dinu, psiholog: Poate veni din familie, poate veni din lipsa atenţiei părinţilor, din neglijare, poate veni ca urmare a influenţei grupului

Mai mult, psihologii atrag atenţia că părinţii sunt de multe ori exemplul negativ care îi inspiră pe copii.

Recent, două mame s-au luat la bătaie sub ochii copiilor pentru un loc de parcare. Iar violenţa fizică nu este singura care se învaţă în familie.

Carmen Tică, Colegiul Naţional Elena Cuza: Chiar ei între ei sunt cumva antrenaţi în acest bullying pe grupurile de socializare. Şi aceste grupuri au devenit un factor de stres pentru părinţi, în loc să fie de sprijin, de ajutor

Şi în timp ce fenomenul violenţei se accentuează în şcoli, educaţia nu scapă nici de alte probleme. În continuare nu există un ministru care să preia frâile, iar modificările în sistem curg pe bandă rulantă.

Chiar astăzi, luni, a trecut prin parlament proiectul prin care numărul de ore va fi redus în toate ciclurile de învăţământ.

Practic, dacă legea este promulgată, elevii din ciclul primar vor învăţa doar 20 de ore pe săptămână, cei din ciclul gimazial 25 de ore, iar cei de la liceu 30. Preşedintele României a mai respins o dată legea în ianuarie, pe motiv că aplicarea ei ar aduce "un val de concedieri în învățământ".