România se confruntă cu un mare deficit al forţei de muncă, iar autorităţile se dovedesc incapabile să-i convingă pe tineri să nu plece din ţară. Iar asta s-a văzut cel mai bine la Constanţa, acolo a avut loc un târg educaţional, pentru cei care vor să înveţe în străinătate. Iar liceenii au venit în număr îngrijorător de mare, dornici să-şi desăvârşească studiile într-un sistem de învăţământ modern şi atractiv.

Mii de tineri români aleg să studieze la facultăţile sau liceele din străinătate. Nici nu este de mirare, în condiţiile în care cele mai multe universităţi de peste hotare le oferă posibilitatea să lucreze în companii mari, chiar din timpul facultăţii.

Articolul continua dupa recomandari

Iar guvernele oferă şi reduceri substanţiale la taxele de şcolizare. Marea Britanie este de departe ţara pe care cei mai mulţi români o aleg pentru a-şi continua studiile.

Ana Maria Pap, manager proiect: În proporţie de 80 % din candidaţii pe care îi avem pleacă către Marea Britanie. În proporţie de 90% dintre candidaţii noştri nu se întorc în ţară.

Brexitul nu pare însă să fie un impediment pentru tinerii care aleg Marea Britanie. Ba dimpotrivă. Unităţile de învăţământ de acolo au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de tineri care au ajuns la studii.

Este şi cazul unui liceu public din Wolverhampton. Deşi taxa de şcolarizare este zero, la fel ca în orice liceu public din regat, există costuri cu mâncarea şi cazarea în campusuri.

Mark Heywood, director liceu Marea Britanie: Ceea ce noi oferim este un program îmbunătăţit care este centrat pe personalitate şi caracter, ceea ce îi va ajuta nu doar să intre la universităţi, ci să se şi angajeze. În ultimele 12 luni, numărul celor care aplică la noi s-a dublat.

Guvernul britanic le ofera studenţilor împrumuturi cu care îşi achită taxele de şcolarizare. Banii îi returnează, după finalizarea studiilor, în primul an după angajare. Şi în Olanda reducerile nu sunt de neglijat.

Cristina Cristescu, reprezentanta universitate Olanda: Taxa universitara in general este de 2.150 de euro pe an, dar pt ca noi avem nevoie de câţi mai mulţi tineri să vin să lucreze la noi, guvernul olandez a decis să primească o reducere de 50%

Aşa că nu e greu ca tinerii români să ia o astfel de decizie atunci când văd ofertele universităților din alte țări. 

Şase mii de tineri români pleacă anual să studieze în străinatate.