Tinerii nu mai vor să piardă timpul studiind meserii învechite, aşa că pleacă din ce în ce mai mulţi în străinătate. Nici nu este de mirare, dacă ne uităm pe oferta de şcolarizare a facultăţilor în Occident, vedem cursuri pe care nu am putea să le traducem în română. Viitorii artişti, designeri, IT-işti, medici sau manageri ai firmelor de lux se pregătesc pe alte meleaguri iar dorinţa de a pleca o au încă din liceu. 

Elena a plecat în Olanda la doar 18 ani. A ales să studieze un domeniu pe cât de frumos, pe atât de puţin cunoscut în ţara noastră: arta ospitalităţii.

Articolul continua dupa recomandari

ELENA BALOSIN, studentă în Olanda: Am făcut Hotel Management, Hospitality Management la aceasta universitate, Standen. Am absolvit şi acum fac Media Content Strategy care tot aşa, este un subiect nou care încă nu s-a dezvoltat în alte ţări.

Leeuwarden, orăşelul din nordul Olandei, i-a devenit a doua casă. Şi nu doar ei. În fiecare an, creşte comunitatea studenţilor români de acolo. Olandezii îi atrag cu reduceri de mii de euro pe an şi cu internshipuri plătite în zone exotice.

ELENA BALOSIN, studentă în Olanda: Ce a fost foarte fain a fost că în anul 3 am avut oportunitatea de a pleca în afară. Campusul principal este în Leewarden, însă avem campusuri în Sudul Africii, Qatar, Bali şi Thailanda. Eu am făcut jumătate de an în Bali şi Thailanda event management.

Experienţele au costat-o puţin peste 2.000 de euro pe an. Pentru că este studentă din Uniunea Europeană, a beneficiat de o reducere de 6 mii de euro. De anul acesta, costul unui an de studiu va fi şi mai mic.

ANA MARIA PAPP, manager departament universităţi: Guvernul olandez a decis ca anul acesta să înjumătăţească taxa de şcolarizare şi vorbim de aproximativ 1.100 euro pe an.

Aşa se explică de ce Olanda este una dintre destinaţiile preferate de studenţii români. Totuşi, Marea Britanie rămâne pe primul loc. Iar guvernul de la Londra şi mediul acaedmic dau asigurări că Brexitul nu îi va afecta pe românii care vor să studieze în Regat anul acesta.

NIGEL BELLINGHAM, Director, British Council România: Studenţii care încep cursurile în 2019 vor avea dreptul garantat de a rămâne să studieze în Marea Britanie fără viză. Şi accesul la împrumuturile guvernamentale pentru studii este garantat.

La World Education Fair, tinerii români pot alege din ofertele a 80 de instituţii de învăţământ din întreaga lume. Care încearcă să-i atragă prin metode originale: le prezintă universităţile cu ajutorul realităţii virtuale sau chiar organizează tabere pentru liceeni, în Dubai. Târgul va fi deschis şi duminică în Bucureşti.