Luni încep simulările pentru Evaluarea Națională 2019. Este însă primul an în care nu sunt testaţi doar elevii de clasa a 8-a, ci şi cei de clasa a 7-a. Ministrul Educaţiei ia însă în calcul să renunţe la examenul de la finalul gimnaziului şi se gândeşte sa facă mai multe testări intermediare.

Mădălina este în clasa a 7-a şi luni dă prima testare importantă din viaţa ei. Anul acesta, la simularea pentru evaluarea naţională participă şi elevii care nu sunt în ultimul an de gimnaziu.

Articolul continua dupa recomandari

Dar Mădălina nu prea are emoţii. Şi-a luat totuşi la ea un manual. Vrea să repete Pastelul.

MĂDĂLINA RUS, elevă: Nu am emotii, pentru ca am invatat in tot timpul anului si am vazut niste modele de subiecte si mi se par usoare.

MAGDALENA RUS, mama Mădălinei: Ea nu e genul de copil care sa stea sa munceasca, e isteata si prinde. Dar am inteles ca notele nu le vor trece, doar română, daca vor.

Tot pentru simulare învaţă şi Darius. Olimpic la matematică, adolescentul este deja obişnuit să-şi testeze cunoştinţele.chiar dacă de obicei o face la alt nivel.

DARIUS SĂSĂRMAN, elev: Nu consider a fi o mare problema cu matematica, dar doamna profesoara ne-a dat variante de simulari pentru matematica, la fel si doamna de romana.

LĂRCRĂMIOARA SĂSĂRMAN, mama lui Marius: Recunosc ca am emoții, este un examen important, chiar daca este doar o simulare.

Ca Mădălina şi Darius, luni dau testarea alte sute de mii de copii. Primul hop, limba română, iar ultimul limba şi literatura maternă. Pentru elevii de clasa a 8-a, în iunie urmează Evaluarea Naţională. În funcţie de notele obţinute vor putea alege liceul la care vor învăţa în următorii 4 ani. Un examen la care, Ministrul Educaţiei se gândeşte să renunţe.

ECATERINA ANDRONESCU, Ministrul Educației: Clasa a 8-a nu reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase, se justifiă evaluările intermediare ca să întărim ritmul acesta al învăţării continue.

În acest moment, media la Evaluarea Naţională reprezintă 80% din nota de admitere la liceu, iar restul- mediile celor 4 ani de gimnaziu.