Deşi există avantaje şi dezavantaje şi la stat, dar şi la privat decizia trebuie luată după o analiză bine făcută înainte. Poate că mulţi sunt de părere că sistemul de stat este învechit, poate că tabăra cealaltă crede că şcoala provată este doar o afacere un primează venitul şi nu se pune accent pe învăţătură. 

Dacă eşti copil de vedetă eşti răsfăţat sau nu. Nu întotdeauna, şi nu când vine vorba despre şcoală.

Articolul continua dupa recomandari

Andreea Bănică: Sofiei i-am spus aşa: mamă, eu muncesc, îţi plătesc şcoala, o şcoală privată, o şcoală bună la care poţi să mergi să primeşti educaţie bună. Eu nu am avut parte de acest lucru. Eu am mers la şcoală la mine acasă, o şcoală de stat, aceea era şcoala la care mergeam toţi, acolo am mers şi eu. Nu regret nimic, au fost nişte momente din viaţa mea foarte frumoase, dar pentru ea, ca fiecare părinte, mi-am dorit ceva mai mult şi mai bun decât atât.

Elena Gheorghe: Eu am optat pentru o scoala de stat. Suntem la o scoala germana. Ne-am dorit sa faca germana pentru ca noi credem ca este o limba de viitor oricum engleza acum copiii o cunosc din fasa asa ca germana este o limba grea, dar cand ai invatat-o e bine de stiut si cu siguranta, in viata, cred ca ai de castigat cu ea. Acum bataia a fost foarte mare pe loc atunci cand a intrat Nicolas la Scoala Germana.

Şerban Copoţ: Este la o scoala privata nu ca am vrut noi sa fie privata, dar am mers dupa invatatoare. Are o invatatoare excelenta care stie sa lucreze cu pipeta si sa ii faca sa indrageasca scoala ca e mai important asta. Şi scoala privata poate sa fie o mare himera, le dai o gramada de bani si dupa aia te trezesti cu copilul ca in lumea reala are foarte multe lacune. Noi vom intra in sistemul de stat din clasa a 5-a. Atunci nu vom mai opta pentru scoala privata, dar am zis acum cat e mic sa stea intr un mediu mai pufos.

Călin Goia: Cel mare la o şcoală de stat, cel mic la o şcoală privată

Reporter: Şi sesizezi vreo diferenţă?

Călin Goia: Încă nu, pentru că baiatul cel mare a avut o învăţătoare excepţională şi cred că dascălul este cel mai important cel puţin în segmentul ăsta de şcoală. Eu cred că e foarte important mediul în care e copilul, adică ce colegi are şi ce fel de profesor, ai important dect orice. E adevărat că atunci când eşti la stat trebuie să treci nişte bariere ale sistemului. Dar nu înseamnă că o şcoală de stat nu te poate pregăti şi în anul 2019 bine pentru viaţă.

Gabi Constantin, membru Voltaj: Am trecut prin tot felul de exeperienţe cu şcoala, a fost la o grădiniţă particulară, a fost la o şcoală particulară, în România, o şcoală britanică, iar acum este la liceu, a început un liceu în America. Care este un liceu de stat, doar că el a câştigat o bursă care este suţinut de Guverunul American, în cadrul liceului de stat, există nişte clase de pregătire pentru aviaţie, el doreşte să se facă pilot.

Ideal ar fi să existe un protocol prin care accesul părinţilor la ore să fie permis pentru a observa cum arată o zi de şcoală obişnuită în ambele sisteme, iar copiii să participe la ore câteva zile pentru a vedea dacă se regăsesc în mediul oferit de şcoală.