Schimbări peste noapte pentru elevii de clasa a şaptea şi a unsprezecea! Vor avea un examen în plus de luna viitoare. Vor da simularea pentru evaluarea naţională, respectiv pentru Bacalaureat, iar testele vor conţine mai multe exerciţii de tip grilă. Un experiment care ar putea schimba cu totul Bacul, chiar de anul viitor.

În mai puţin de o lună, adică pe 11 martie, elevii de clasa a şaptea şi a opta vor da examenul de simulare pentru Evaluarea Naţională. Decizia luată de Ministerul Educaţiei îi revoltă pe elevi.

Articolul continua dupa recomandari

Nu este momentul potrivit, poate pe termen lung să fie o soluție. Cu o lună înainte nu este relevant și nu este oportun să se facă modificări fugitiv - Marian Ignat, Consiliul Naţional al Elevilor

Lucrările scrise la matematică şi limba română vor conţine în proporţie de 30 la sută exerciţii cu itemi obiectivi, adică teste grilă. La fel se va întâmpla şi pentru elevii de clasele a unsprezecea şi a douăsprezecea. Iar din 2020, şi Bacalaureatul ar putea conţine exerciţii de tip grilă. O idee propusă şi în trecut, dar anulată la insistenţele elevilor şi profesorilor de Rovana Plumb, pe atunci interimar la ministerul Educaţiei.

Șefii din educație insistă cu testele grilă

Majoritatea testelor internaționale prezintă itemi de tip obiectiv, dar în condițiile în care nu suntem pregătiți să lucrăm așa, nu avem cum să avem pretenția să obținem rezultate mari la aceste examene - Alex Tanase, AEC

Este util, elevul trebuie să se rutineze, să vadă nivelul de competenţa, nu este o problemă dacă nu se trece în catalog - Iulian Cristache, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți

Tot în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educaţiei a fost aprobată astăzi şi structura anului şcolar. Din toamnă, cursurile vor începe mai repede.

Cursurile vor începe în data de 9 septembrie, în loc de 16 septembrie 2019, şi se vor finaliza cu o săptămână mai repede. Vacanţa intersmestrială va dispărea, iar semestrul I se va încheia înainte de vacanţa de iarnă, pe 20 decembrie.

Va fi extraordinar de obosit in semestrul al doilea, dupa 21 de săptămâni de şcoală - Marius Nistor, președintele Sindicatelor Libere din Învățământ

Dacă programul va fi eficient, este posibil ca din anul 2020 cursurile să înceapă şi mai devreme, de la 1 septembrie, până la 1 iunie.