Doar trei din zece absolvenţi de liceu au reuşit să ia Bacaureatul în sesiunea din toamnă. Surprinzător, rezultatele sunt cele mai bune din ultimii nouă ani. Nu a fost nicio medie de 10, dar pentru mulţi contează doar că au scăpat de examenul maturităţii. Unele şcoli private au venit la poarta liceelor pentru a-i convinge pe tineri că pot învăţa o meserie chiar dacă nu au luat BAC-ul. 

Rezultatul l-a luat pe nepregătite pe acest tânăr. A avut succes la prima lui încercare. 

Articolul continua dupa recomandari

În toată ţara, peste 8.000 de candidaţi din promoţia de anul acesta şi aproape 2700 din cele anterioare au reuşit să ia Bacalaureatul. 

La nivel naţional, rata de promovare înainte de contestaţii este de 30,8%. Cu aproape 4 procente mai mare faţă de toamna anului trecut.

În Harghita, Iaşi, Gorj şi Alba e cea mai mare rată de reuşită. Cele mai slabe rezultate sunt în Giurgiu.

Îngrijorător este că mulţi dintre cei care au picat nu au niciun plan de rezervă. 

În faţa liceelor, reprezentanţii mai multor şcoli particulare au venit să le ofere alternative. 

Raluca Simion, profesoară la o şcoală postliceală: Adolescenţii au fost foarte interesaţi. Pe lângă profilul de asistenţi medicali generalişti, elevii pot să opteze şi pentru o profesie în domeniul farmaceutic

Şi nu au nevoie nici de Bacalaureat, dacă plătesc o taxă anuală de 4.800 de lei. Locuri mai sunt şi la universităţile de stat, unde taxele, în medie, nu depăşesc 4.000 de lei.

Pentru sesiunea din toamnă, Academia de Studii Economice Bucureşti pune la bătaie 1352 de locuri pentru cele 24 de programe universitare. 

Candidaţii îşi pun speranţele şi în contestaţii.

Acest tânăr, de exemplu, speră ca măcar a treia încercare de a lua Bac-ul să fie cu noroc. 

Rezultatele finale vor fi făcute publice sâmbătă.