Un loc la o grădiniţă bună nu se găseşte aşa de uşor. Sute de părinţi au stat la cozi de la prima oră ca să prindă un loc la rând. Degeaba, însă, pentru că directorii îi asigură că regula primul venit, primul servit nu este valabilă. Criteriul principal pentru înscriere este vârsta copilului.

Părinţii s-au adunat în curtea grădiniţelor înainte de ora 6 dimineaţa ca să prindă un loc la coada pentru înscrieri. Şi asta deşi programul a început după ora 9. De teamă să nu trişeze cineva, au făcut chiar şi o listă după care să intre în rând. 

Articolul continua dupa recomandari

Părinţii au ajuns cu trei ore mai devreme, pentru a-şi înscrie copiii la grădiniţă

O mamă spune că a ajuns în curtea grădiniţei de la 7 dimineaţa "ca să prindem un loc pentru înscriere. Ne era frică că rămânem pe afară. Am auzit că este o grădiniţă foarte bună, e aproape de casă şi copilul are trei ani". 

În schimb, un tată spune că "aşa e în România! Dacă nu eşti primul, pierzi pâinea caldă. Anul trecut copilul nu s-a încadrat, că avea 2 ani şi 9 luni". 

Părinţii trebuie să ştie, în primul rând, că nu este valabil criteriul "primul venit, primul servit".

Foarte mulţi aleg, însă, grădiniţa în funcţie de domiciliu sau de locul de muncă al unuia dintre părinţi. Alţii vor, însă, grădiniţe cu program prelungit de vară, cu multe activităţi pentru copii. 

La nivel naţional, în România exista 665 de mii de locuri pentru preşcolari. În Bucureşti, peste 36 de mii de locuri la stat.

Prima etapă de înscriere la grădiniţă se încheie pe 14 iunie

Dar locuri există pentru toată lumea, dau asigurări inspectorii şcolari. Dacă dosarul este bine pus la punct. 

Ioana Neacşu, inspector general şcolar Bucureşti: Vor avea prioritate copiii pentru grupa mare, cei care au împlinit cinci ani, apoi, în ordine descrescătoare, grupa mare, patru ani şi grupa mică, trei ani. Legea ne permite să înscriem, în limita locurilor disponibile, şi copii cu vârste între doi şi trei ani

După dosar, însă, mai au de trecut un hop. Cel emoţional. Despărţirea de mamă va fi cea mai dificilă. 

Directoarea unei grădiniţe spune că "părinţii trebuie să se despartă cu mare incredere de copii, eu zic că au încredere in noi. Trebui să aibă răbdare să se acomodeze copiii. E greu la 3 ani, dar nu imposibil. După două-trei săptămâni totul e bine". 

Cele mai căutate grădiniţe sunt cele din centrul Capitalei, unde concurenţa ajunge şi la 2, 3 copii pe loc. Prima etapă de înscrieri se încheie în data de 14 iunie, iar a doua este programată între 24 iunie şi 26 iulie.