Protest fără precedent în învăţământ! Elevii ameninţă că vor preda foile goale la examen. Revolta lor a izbucnit chiar în ziua în care a avut loc simularea pentru evaluarea naţională. Elevii de clasa a VII-a au fost anunţaţi cu puţin timp înainte că vor fi şi ei testaţi. Consiliul Naţional al Elevilor spune că ministrul Educaţiei face schimbări peste noapte şi anunţă un boicot. 

Basmul a fost primul subiect la clasa a şaptea, iar poezia, adică genul liric, le-a picat elevilor de la clasa a opta. Nu subiectele au stârnit revoltă. Ci faptul că  elevii de 13 ani au fost anunţaţi că vor intra în examen pe ultima sută de metri. În urmă cu mai puţin de o lună. 

Articolul continua dupa recomandari

De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor a reacţionat luni şi a semnat o petiţie. "Dăm foaia goală la simulările naţionale" -  este manifestul tinerilor. În acest mod, spun ei, atrag atenţia că nu sunt de acord cu subiecte grilă şi nici cu testarea cunoştinţelor, în loc de cea a competenţelor. 

TUDOR PANAIT, presedintele CMEB: Nu ne este verificată capacitatea de gandire, ci de a memora. Nu voi da foaia goala in totalitate, dar voi da o foaie cu nemultumirile pe care le am față de decidenți. 

IOANA NEAGOE, profesoară de limba română: Noi le spunem, veti fi evaluati, este si munca mea acolo, parintele acasa tb sa inveti sa sa ai nota mare, asta ii sperie pe copii, ca trebuie sa confirme ceva. 

Revolta elevilor este nejustificată, spune ministrul Educaţiei. Ecaterina Andronescu vrea testări intermediare mai dese. 

ECATERINA ANDRONESCU, Ministrul Educației: Când am hotarât nu ne-am dorit sa ii punem în situația de stres, ci, dimpotrivă să îi obișnuim cu stresul. 

(Reporter): Nu i-am anunțat cam târziu?

(ECATERINA ANDRONESCU): Nu, nu am vrut sa fie un fel de ghilotină. O asemenea evaluare nu trebuie să te surprindă, în orice moment ar veni. 

Urmatoarea testare pentru elevii de clasa a saptea si a opta este marți, la matematică. Urmeaza limba maternă, iar rezultatele finale vor fi afișate in data de 22 martie. 
Săptămâna viitoare vine randul celor de clasa a 11-a și a 12-a pentru simularea de Bacalaureat. 

Iar adolescenţii au de gând să boicoteze examenele.