Din păcate, limba română pare să fie limbă străină pentru unii dintre elevii de clasa a 8-a. Perlele au curs lanţ după proba la limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională.

Cele mai multe formulări care i-au amuzat şi nu prea pe profesorii corectori au venit de la primul subiect.

Articolul continua dupa recomandari

"Zamfir îi zice lui Sergiu că nu se amestecă, dar nu e bine să aibă "Nopţi pierdute mai moi".

"De fapt, personajul din textul lui Horia Lovinescu era sfătuit să o lase mai moale cu nopţile pierdute".

"Claudia îl ceartă că nu e un băiaţel cuminte şi că va avea grija de toate urechile lui."

Florina Rogalski, profesoară de română: Daca l-aş fi cunoscut pe copil, l-as fi intrebat, toate, in acest timp definit, cate urechi are el, ca si personajul?

Sunt perlele unei generaţii de elevi din care aproape 40% sunt analfabeţi funcţional. Adică recunosc literele, pot citi cuvintele, dar nu înţeleg sensul unui text. Aşa apar răspunsuri precum acestea:

"Sergiu trebuie ambiţionat să nu mai fie un băieţel, ci un băieţoi alergător. "

"Sergiu trebuie ambiţionat ca să nu mai fie sportiv, ci să ajungă şi el om."

Florina Rogalski, profesoară de română: Limba romana, desi Eminescu o numea o imparateasa bogata, pentru cuvintele si expresivitatea ei, pentru ei, e foarte saraca. E o cersetoare. 

Reporter: Ce le lipseste?

Florina Rogalski, profesoară de română: Lectura, de orice fel. Lectura istorica, geografica, filosofica, eseistica, pentru ca toate formele de lectura ii formeaza si le dezvolta vocabularul.

Perlele au ajuns până la ministrul Educaţiei. Sub forma unor mesaje de la elevi, cărora Ecaterina Andronescu le-a răspuns pe Facebook.

Ecaterina Andronescu: Mi-aţi cerut să vă trimit subiectele. Nu mai trimiteți mesaje cu această cerință. În același timp când scrieți mesaje, fiți atenți să nu mai faceți greșeli de ortografie, pentru că asta mă supără și supără pe oricine le vede, dar mai ales pe profesorii voștri de limba și literatura română.

Rezultatele la examenele naţionale sunt în continuare dezastruoase. Doar 105 mii de copii au reuşit să obţină anul trecut medii peste 5.

Adică puţin peste 70%. Aceste note îi vor ajuta pe elevi în proprtie de 80% la admiterea la liceu.