În următoarele două luni, studenţi sau proaspăt abolvenţi de facultate vor face practică în ministere sau în instituţii subordonate Guvernului. Vor primi în mână puţin peste 1200 de lei lunar, perioada va fi luată în considerare la vechime, iar experienţa va da bine în CV. Ministrul Finanțelor i-a avertizat însă că vor intra într-un mediu unde angajaţii nu sunt priviţi cu ochi buni de români.

Tineri şi curioşi să afle cum arată aparatul central din interior, 200 de studenţi acceptaţi în programul de Internship al Guvernului au început de ieri practica în instituţiile statului. Până pe 13 septembrie vor putea să decidă dacă vor o carieră în Guvern sau în agenţiile subordonate.

Articolul continua dupa recomandari

Rareş Dobrot: Am intrat la ministerul pentru afaceri, comert si antreprenoriat si m-am gandit sa aplic aici deoarece consider ca aceasta exprienta ma va ajuta sa ma dezvolt.

Premierul Viorica Dăncilă a fost cea care le-a urat bun venit la Palatul Victoria şi i-a anunţat că, de anul acesta, perioada de practică le va fi luată în calcul la vechimea în muncă. 

Viorica Dăncilă, prim-ministru: O altă modalitate de motivare constă în majorarea indemnizației lunare oferite fiecărui intern, astfel încât să ajungă la 2080 de lei brut.

Ministrul Finanţelor le-a vorbit despre dezavantajele unui job la minister.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Veți da piept cu un mediu în care cei care lucrează în această zonă sunt înjurați zi de zi.

Niciunul dintre tinerii care au făcut practică anul trecut la ministerul Finanţelor nu a vrut să rămână ulterior în instituţie. Pentru a i convinge, Eugen Teodorovici a propus ca absolvenţii Programului de Internship să fie angajaţi automat, fără examen.

Oana Pintilei, coordonatorul Programului de Internship: Sunt tineri care aleg sa ramana in continuare si sa isi desfasoare activitatea profesionala in institutiile unde au desfasurat acest stagiu de practica.

Cei 200 de tineri au fost aleşi în urma unui interviu din trei mii de candidaţi înscrişi. Vor lucra în 55 de instituţii cum ar fi ministere, autorităţi şi agenţii ale administraţiei publice centrale.