Învăţământul românesc nu a suferit mari schimbări. Copiii din ziua de azi studiază aceleaşi lucruri pe care le-au învăţat şi părinţii lor, chiar dacă este clar că nu le vor folosi vreodată.

Asta în ciuda faptului că fiecare ministru al învăţământului a dat asigurări că programa se va schimba, astfel încât copiii să înveţe lucruri utile şi să nu-şi mai umple memoria de informaţii-balast.

Articolul continua dupa recomandari

Însă, într-o şcoală din judeţul Iaşi a apărut o primă schimbare. Elevii nu mai fac sport în sală. Merg la înot. S-a întâmplat la iniţiativa directoarei şcolii, care s-a inspirat din sistemul de învăţământ finlandez.

Deşi pare că pleacă într-o excursie, elevii şcolii Gimnaziale Mihai Dumitriu din Valea Lupului, judeţul Iaşi, au înlocuit ora de sport cu şedinţele de înot. Aşa că, atunci cand în orar scrie educaţie fizică, elevii îşi pregătesc bagajele şi se duc nu la sala de sport, ci la bazin.

Conducerea şcolii a reuşit să obţină accesul la piscina unui hotel din zonă, la un preţ infim, iar transportul până acolo se face cu microbuzul şcolar. Rând pe rând, fiecare clasă ajunge la bazinul de înot.

Iniţiativa i-a apaţinut directoarei şcolii, care a rămas impresionată de tot ce a văzut în sistemul de învăţământ din Finlanda.

Petronela Petrea, directoarea Școala Gimnazială " Profesor Mihai Dumitriu" Valea Lupului: In programul săptămânal al copiilor intra o ședința de înot. Toţi copiii din Finlanda fac inot. Daca nu au bazin al scolii, merg gratuit la bazinul comunitatii.

Ideea a fost susţinută şi de profesorul de educaţie fizică, care este şi instructor de înot.

Liliana Croitoru, profesor educație fizică si antrenor înot: Înotul știe toata lumea că e un sport care dezvolta armonios, care are numai beneficii pe toate planurile. Mi-am dorit că toți copii din școală Valea Lupului sa învețe să înoate și iata că pana la urma gandul asta al nostru s-a materializat.

Preţul pe care îl plătesc părinţii pentru aceste şedinte este de 20 de lei pentru fiecare copil, însa în cazul celor care poate nu îşi permit, taxa este asigurată de şcoală. Nu este pentru prima dată când această şcolă se remarcă prin astfel de proiecte. Mâine se împlineşte un an de când în şcoală, în fiecare zi, înainte de pauza mare, toţi elevii petrec câteva minute citind.