În România secolului 21, mii de elevi din mediile rurale sunt nevoiţi să suporte condiţiile insalubre ale toaletelor din şcoli. Ministrul Finanţelor a promis că în acest an Guvernul va oferi resursele financiare necesare pentru o soluţie. Până atunci însă, realitatea e ruptă parcă din altă lume. Numai în Gorj, aproape 100 de şcoli au şi astăzi toaleta în fundul curţii.

Câte zece mii de euro pentru fiecare şcoală unde nu există grupuri sanitare moderne. Asta a promis în urmă cu câteva zile Eugen Teodorovici. În aşteptarea banilor, pentru mii de elevi fiecare zi de şcoală înseamnă parcă o întoarcere cu zeci de ani în urmă. La toalete în fundul curţii, fără apă curentă sau canalizare.

Articolul continua dupa recomandari

Doar în judeţul Gorj, aproape 100 de şcoli se confruntă cu această problemă. În localitatea Văgiuleşti, o singură unitate de învăţământ are baia în interiorul clădirii. La celelalte două, peste 150 de elevi merg la toaletă în curte.

Constantin Pârjol, primarul localităţii Văgiuleşti: Ne-am bucura să fie pusă în aplicare, pentru că la momentul actual este o problemă în ceea ce priveşte toaletele la nivelul instituţiilor de învăţământ pe raza comunei Văgiuleşti.

Cornelia Colan, educatoare: Pentru elevii de la învăţământul primar şi la gimnaziu consider că au intimitatea lor. Bineînţeles că îngrijitorul şcolii noastre mai supraveghează sau profesorul de serviciu prin pauze, să nu se întâmple vreun eveniment nedorit.

În Vaslui, primarii sunt sceptici faţă de promisiunile de la Bucureşti.

Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni: Cu suma de 10.000 de euro niciodată nu se poate realiza o toaletă lipită de şcoală, cu toate cele necesare: apă, etc, etc. Niciodată cu 10.000 de euro. Este o sumă foarte mică, foarte mică.

Viorica Topliceanu, directorul şcolii Gârceni: Este nu necesară, foarte necesară. De aceea Primăria Gârceni, domnul primar, s-a străduit şi a depus proiecte de reabilitare pentru cinci clădiri de şcoală, din comuna noastră.

Proiectul propus prevede ca prin banii alocaţi să fie amplasate lângă şcoli containere speciale în care vor funcţiona toaletele moderne.