Au început oficial pregătirile pentru înscrierea la clasa pregatitoare! Şi, neoficial, goana părinţilor după un loc la clasa zero. Astăzi au fost afişate circumscripţiile şcolare şi locurile disponibile. Sunt însă mulţi care vor să sară rândul şi să facă un salt până la o şcoală de top. Pentru asta, viza de flotant rămâne la putere. În Bucureşti, de exemplu, costă între 300 si 500 de euro. 

Decizia părintelui este între şcoala de circumscripţie şi şcoala preferată, oricât de departe ar fi ea. Problema apare în momentul în care anumite zone se aglomerează tocmai din această cauză. 

Articolul continua dupa recomandari

Aşa ajungem de la şcoli care ar fi trebuit să aibă 100 de locuri la clasa pregătitoare, să aibă până la 300 de locuri, iar o învăţătoare care ar trebui să aibă 15-20 de elevi, să aibă până la 35-36 de copii în clasă.  

Aşa se întâmplă în fiecare dimineaţă din timpul săptămânii. În Bucureşti, traficul e mai aglomerat cu 20 la sută în jurul şcolilor faimoase. Această mamă, de exemplu, îşi aduce copilul cu maşina de la aproape 10 kilometri distanţă: "Din Pantelimon am făcut şi jumătate de oră atunci când plouă sau depinde. Am ales o şcoală mai departe pentru că m-am gândit mai mult la calitate decât la distanţă. Trebuie să facem sacrificii pentru ei". 

Sacrificiile le vor simţi mai degrabă copiii, care stau mai mult pe drum decât acasă, cu părinţii.

Ionuţ Ţolescu, director adjunct Şcoala nr. 195: Fiecare părinte ar trebui să se gândească când îşi înscrie copilul, ar trebui să vină la ora 7 cu maşina de unde îşi propune să vină la noi la şcoală, să vină să vadă cât face în trafic şi după care să se gândească dacă va face acest lucru încă 5, 6 ani. Îşi doresc o anumită învăţătoare 

Şi pentru că îşi doresc mulţi aceeaşi învăţătoare sau acelaşi loc la o şcoală de top, şi nu acolo unde sunt arondaţi iniţial, cumpără renumitele vize de flotant. Preţul nu e deloc mic, dar vorba aia - ce nu face o mamă pentru copilul ei.  

Chiar dacă gestul poate fi imoral, vizele de flotant nu sunt încă ilegale în România. Aşa că şcoala este datoare să îi primească pe toţi copiii care dovedesc în acte, într-un fel sau altul, că locuiesc în circumscripţia lor. Repartizarea aleatorie a copiilor în clase este singura soluţie, spune ministrul Educaţiei.

Marina Manea, inspector general adjunct Bucureşti: Algoritmul preferat de ISMB la acest moment este repartizarea în ordine alfabetică a elevilor. Nu avem nicio soluţie împotriva acestei vize de reşedinţă 

Ar mai fi o variantă, tragerea la sorţi. Dar fiecare Inspectorat Şcolar stabileşte regulile pentru judeţul lui. Înscrierile încep oficial săptămâna viitoare, pe 4 martie.