Tot mai mulţi părinţi din România sunt nemulţumiţi total de modul în care funcţionează sistemul de învăţământ de stat! Îşi doresc ceva total diferit faţă de şcoala tradiţională, aşa că se orientează spre locuri în care se predă într-un alt mod. Iar copiii mearg de drag la cursuri.

Dezvoltarea copilului este optimă prin activităţi artistice şi stimularea simţului practic. Este premiza în jurul căreia s-a format pedagogia Waldorf acum un secol, în Germania. Un sistem de învăţământ alternativ care se bazează pe învăţare prin căutarea şi dezvoltarea aptitudinilor înnăscute. Un concept diferit total de şcoala tradiţională de la noi, care nu include manuale, note, examene şi nici competiţii între elevi. 

Articolul continua dupa recomandari

Gereb Gabor, profesor: Orice alternativă este bine-venită când învăţământul este în colaps. Noi, cadrele didactice vedem foarte bine toate probelemele şi aceste alternative sunt benefice pentru învăţământ.

În România, sistemul este prezent deja în grădiniţe, şcoli şi licee, de mai bine de 20 ani. Nu în toate zonele, însă. În Harghita, demersurile au început acum cinci ani şi abia anul acesta s-a reuşit înfiinţarea primei şcoli Waldorf din judeţ. Zeci de părinţi s-au luptat pentru acest concept de învăţământ.

Părinte: Unul dintre motive a fost că noi aducem copii din oraş şi ocupă o clasă sau o şcoală în care ar fi trebuit să fie copiii din satul respectiv şi pe banii comunei.  Banii nu vin doar de la comună, ci vin şi de la Minister.

Alături de pedagogia Waldorf, românii sunt tot mai tentaţi şi de alte concepte alternative de educaţie cum ar fi Step by Step, Montessori şi Homeschooling.