Profesorii şi medicii din Arad confirmă că fobia de şcoală nu e un moft, nici lene, nici dorinţa de a scăpa de mersul la şcoală. Ci o tulburare care trebuie tratată la psihiatru. Doi elevi din oraş au fost oficial diagnosticaţi cu această fobie. Cei mici pur şi simplu nu mai pot rezista la cursuri, sunt stresaţi şi urmăriţi de o senzaţie de teamă. Unii au chiar reacţii fizice care nu pot fi controlate. În Arad, copiii învaţă acum acasă, după o programă specială. În multe alte unităţi de învăţământ, acest subiectul este încă unul tabu.

Cei doi elevi diagnosticaţi cu fobie de şcoală nu au împlinit încă 14 ani. Învăţau într-o şcoală bună din Arad când au apărut primele simptome: anxietate, teamă puternică atunci când vine vorba despre performanţa scăzută de la şcoală, dar şi lipsă de concentrare. Psihiatrul a fost cel care a dat diagnosticul. Iar inspectorii şcolari au găsit o variantă pentru ca cei doi copii să-şi poată continua studiile. Să învețe acasă.

Articolul continua dupa recomandari

Cum s-a ajuns aici? Sorin Haiduc este profesor de matematică de 30 de ani. Recunoaşte că sistemul este depăşit. Programa şcolară şi modul în care se predă sunt principalele probleme.

Școala ar trebui să se adapteze la modul în care evoluează copilul în ziua de astăzi. Riscul este să ăși piardă copilul interesul față de școală - Sorin Haiduc, profesor de matematică

În plus, sunt părinţi care pun presiune pe copii, spun psihologii. Dar şi profesori care cer mult de la elevii lor. În acest ritm, tot mai mulţi ajung să dezvolte simptomele stresului cronic.

Mi se pare că este foarte important ca un copil să aibă o comunicare acasă cu parinții. Să ințeleagă că este susținut, că are o motivație tot timpul - Elena Gheoculescu, psiholog

Legea învățământului este veche de 17 ani. Până acum au fost făcute aproape 100 de modificări. Astăzi, un elev de gimnaziu stă la şcoală chiar şi 34 de ore pe săptămână.

Medicii spun că numărul copiilor care suferă de fobie de şcoală poate fi mult mai mare. Puţini părinţi recunosc simptomele. Şi mai puţini ajung cu cei mici la psihiatru.