Cei mai buni matematicieni din România şi-au trecut în palmares încă şase trofee. Două medalii de aur şi patru de argint au câştigat elevii din lotul olimpic, la Balcaniada de Matematică. Pentru performanţa lor, au deja un loc de muncă asigurat la catedră, în universităţi. Este promisiunea ministrului Educaţiei, care i-a întâmpinat pe elevi la sosire. Chiar şi aşa, România riscă să-i piardă, pentru că cele mai bune universităţi ale lumii se luptă deja pentru geniile din ţara noastră. 

Ei sunt elevii de aur ai României. Tinerii pentru care matematica este un stil de viaţă. De la Balcaniada de anul acesta, de la Chişinău, s-au întors cu şase medalii, o performanţă pe care au atins-o şi anul trecut.

Articolul continua dupa recomandari

Unul dintre medaliaţii de la Balcaniadă, deja admis la Oxford

Leon Roland Bălan-Tribuss şi Edis Memiș au fost premiaţi cu aur. Pentru al doilea an la rând. Şi-au descoperit pasiunea pentru matematică în gimnaziu, iar de atunci, tot timpul au ţintit spre locul întâi. 

Leon Roland Bălan-Tribuss, olimpic la matematică: A fost mai dificil decât anul trecut. Îţi consumă mult timp pe care îţi doreşti să-l petreci altfel, cum ar fi cu familia 

Ar vrea să fie matematicieni în ţara lor, însă România le-a oferit până acum prea puţin. Aşa că ei se pregătesc pentru o carieră în cercetare peste hotare.

Dragoş Crişan a fost deja admis la Oxford. 

Dragoş Crişan, olimpic la matematică: Din păcate, o sa plec din ţară la studii. Nu ştiu dacă o să mă întorc. Vreau carieră universitară, cercetare pură. Oxford, totusi, e un nume

Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice: Ştiu că acolo pot să înveţe mai mult, au un viitor în care câştigă mai mult şi mai e un lucru, dacă colegul tău de bancă a fost admis la Princeton, de ce să nu arăt şi eu că pot? E tot un fel de competiţie 

Medaliaţii la Balcaniadă se pregătesc pentru Olimpiada internaţională

Ca să îi convingă, totuşi, să rămână, Ecaterina Andronescu le-a făcut o promisiune-surpriză. 

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: Avem la sfârşitul acestei luni întâlnirea cu toţi rectorii. Vreau să le propun să vă facă o ofertă. Toţi olimpicii la matematică să fie cadre didactice universitare 

Ce i-ar bucura mai tare ar fi, însă, mai multe investiţii în cercetare şi o pregătire mai temeinică a olimpicilor pentru etapele naţionale şi internaţionale, spun tinerii. 

Cei şase premianţi se pregătesc acum pentru baraj şi, mai ales, pentru etapa finală, Olimpiada internaţională din iunie.