Elevii de clasa a doua au avut marţi primul examen naţional din viaţa lor. Stresul părinţilor s-a transmis şi copiilor. Rezultatele nu vor fi note sau punctaje, ci coduri, interpretate de învăţători. O problemă, spun cadrele didactice, care cer ca rezultatele să fie trecute în catalog, pentru ca elevii să înţeleagă la ce nivel se află.

Copiii de clasa a doua au intrat emoţionaţi dimineaţă în clase. Cei mai mulţi, de teamă să nu îi certe mama că iau o notă mică la examen.

Articolul continua dupa recomandari

Elevii de clasa a doua, speriaţi că ar putea lua note mici la primul examen al vieţii 

O elevă chiar recunoaşte că "mi-e frică să nu iau o notă mică. Dacă iau notă mică sau am multe greşeli, mami mă ceartă". 

După ce au văzut subiectele, elevii au răsuflat uşuraţi. Cele două exerciţii au fost mai simple decât se aşteptau.

Elevii nu vor fi evaluaţi nici cu note, nici cu punctaje, ci cu coduri. Pentru conţinut şi pentru scriere corectă.

Mai apoi, învăţătorii sunt obligaţi să facă şi planuri remediale pentru elevii la care au identificat probleme. 

Profesorii vor ca elevii să fie evaluaţi cu note, pentru a se stabili nivelul la care sunt

Subiectele şi notarea au fost făcute conform testelor PISA, tocmai pentru a nu-i stresa prea tare pe elevi, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei.  

Profesorii spun, însă, că sistemul notelor e mai bun. 

Daniela Voinea, director: Chiar dacă sunt la clasa a doua sau la clasa a şasea, trebuie să fie evaluaţi măcar la nivel de punctaje, dacă nu la nivel de note sau calificative care se trec în catalog 

Părinţii elevilor susţin că aceştia au prea multe teste

De cealaltă parte, părinţii au alte probleme. Consideră că se dau prea multe testări. 

Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Părinţilor: Mai des de atât nu se poate. Avem clasa a doua, a patra, a şasea, a şaptea, a opta. Practic avem aproape câte o testare pe an. Mai des de atât nu se poate, este deja maximum 

Următorii pe lista de examene naţionale sunt elevii de clasa a patra şi a şasea.

Luna viitoare începe şi Evaluarea Naţională pentru clasele a opta, dar şi examenul maturităţii pentru tinerii de clasa a douăsprezecea.