Paradox românesc la Bacalaureat. La prima probă de limba română - cea orală - toţi absolvenţii trec cu brio. Cei mai mulţi au primit astăzi calificativul "experimentat". Peste o lună însă, când va avea loc proba scrisă, se va vedea adevărata situaţie din învăţământ. Experienţa anilor trecuţi a arătat că 4 din 10 elevi nu reuşesc să obţină nota de trecere.

La fel de relaxaţi au intrat cei mai mulţi elevi în sălile de examen. Proba orală a Bacalaureatului e mai mult o formalitate. Nimeni nu pică. Iar unii iau examenul ca pe un antrenament pentru probele scrise. 

Articolul continua dupa recomandari

Două subiecte au avut de rezolvat elevii la Bacalaureat, la proba de română oral

Elevii au primit trei întrebări pe baza unui text la prima vedere, iar, la subiectul doi, au demonstrat că pot să îşi argumenteze ideile.

Elevii au fost încântaţi că majoritatea subiectelor la limba şi literatură română au fost ancorate în realitate. De exemplu, un interviu cu regizorul seriei "Moromeţii". 

Stere Gulea, regizor "Moromeţii": Mi se pare interesant că s-a dat această întrebare. Adică, în felul ăsta, vezi cum consideră copiii ecranizarea, relaţia filmului cu literatura şi toate lucrurile. Îi pune să gândească

Anul acesta, calendarul examenelor a revenit la normal, după experimentul din 2018, când elevii au susţinut probele orale în luna februarie. 

Raluca Ivănuş, director Colegiul Naţional "George Coşbuc": E mai bine acum. Au timp suficient să se pregătească, cumva există şi o continuitate

Examenul de Bacalaureat se încheie pe 4 iulie

Aşa că prima zi de BAC s-a încheiat cu zâmbetul pe buze pentru absolvenţii de liceu.

Chiar dacă la proba orală excelează, rezultatele din ultimii ani au arătat că lucrurile se schimbă radical când vine vorba despre examenul scris. Anul trecut, doar 67,7% dintre candidaţi au luat Bacalaureatul.

După examenul oral în limba română, urmează cel la limba maternă, acolo unde este cazul.

Vineri începe evaluarea competenţelor digitale, care durează trei zile, iar pe 12 şi 13 iunie, absolvenţilor de liceu li se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. 

Probele scrise încep pe 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română şi se încheie pe 4 iulie.