Cele mai slabe rezultate la Bacalaureat din ultimii cinci ani i-au împărţit în două pe elevi. Unii au plâns de fericire, alţii - de supărare. Trei din zece absolvenţi au picat exemenul maturităţii şi mulţi nu vor nici măcar să mai încerce în a doua sesiune. La polul opus, elevii din Cluj conduc în topul judeţelor cu cele mai mari medii.

Strânşi în jurul telefoanelor inteligente, precum odinioară în jurul avizierelor, sute de elevi şi-au dat întâlnire în curtea liceelor, să trăiască împreună emoţia finalului de Bac. Au aflat notele direct de pe site-ul ministerului. 

Articolul continua dupa recomandari

Bucuria a fost şi mai mare pentru un tânăr care tocmai a reuşit o premieră. 

Băiatul se numeşte Petrache Adrian Mihai, are 18 ani, este elev la Colegiul Gheorghe Lazăr din Bucureşti, este primul om din familia lui care a dat BAC-ul şi l-a luat cu 9.13. 

Băiatul a vrut să "îi mulţumesc tatălui meu care m-a sprijinit şi m-a ajutat şi nu m-a lăsat să mă apuc de alte lucruri. Vreau să dau la Drept şi să fiu fericit, să am o nevastă şi copii mulţi". 

Nu toţi elevii au însă standarde atât de ridicate. Fericiţi că au obţinut media şase, câţiva adolescenţi au sărbătorit cum au ştiut mai bine, chiar în faţa liceului. 

Realitatea e, însă, mult mai tristă. Doar 67,2 la sută dintre tineri au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat anul acesta. 

Per total, a fost cea mai slabă rată de promovare a examenului de BAC din ultimii cinci ani. Cele mai bune note le-au luat elevii din judeţele Cluj, Iaşi şi Bacău, iar 177 de elevi au reuşit să obţină media zece pe linie. Cu 73 mai mulţi faţă de anul trecut. 

Alţii nu au reuşit nici măcar din a doua încercare. Dar nu-şi fac griji, pentru că un loc de muncă şi-au găsit deja. 

De la a treia încercare, examenul maturităţii costă. 300 de lei e taxa de înscriere. Iar cei care au fost eliminaţi din Bacalaureat, nu mai au voie să-l susţină decât peste două sesiuni. Notele finale vor fi afişate, după contestaţii, pe 13 iulie.