Meditaţiile sunt, de multe ori, coşmarul elevilor şi părinţilor. De ce? Pentru că împlică timp de studiu suplimentar, efort, bani cheltuiţi, iar câteodată nu dau rezultatele aşteptate. Mulţi le consideră însă o necesitate.

La şcoală, clasele sunt supraaglomerate iar profesorul nu are timp în cele mai multe cazuri să se ocupe şi individual de elevii care rămân în urmă.

Articolul continua dupa recomandari

Sunt mulţi factori şi este aşadar o problemă cunoscută de toţi, inclusiv de autorităţile din educaţie.

Dar cum nu putem să trecem peste ea, cel mai bine ar fi să ştim câteva lucruri esenţiale înainte de a alege profesorul meditator.

Petru a luat prima dată meditaţii la chimie, în clasa a 7-a, pentru că rămânea în urmă la clasă. Au urmat apoi ore suplimentare la mai multe materii, în funcţie de examene.

Petru Ungureanu: Recomandarea şi părerea mea este că ar trebui să te pregăteşti cu un profesor care nu este de la clasă. Profesorul fiind de la clasă este un avantaj şi un dezavantaj. Este un avantaj pentru că dacă ai oră cu el zice "băi, eu am făcut asta cu el" sau "băi, lasă că îl iert acum că el sigur ştie şi o să îmi dovedească". Din punctul meu de vedere părinţii nu ar trebui să impună meditaţiile unui elev, elevul ar trebui să spună singur "nu ştiu".

Mai ales înainte de examenele importante. Din punctul de vedere al lui Petru, materia este structurată aşa încât să poţi învăţa singur. Teoretic. Practic, dacă ai pierdut câteva lecţii de la şcoală nu mai poţi ţine pasul.

Iar dacă trebuie să faci meditaţii la o materie, ar fi bine să faci cu un profesor care predă la aceeaşi categorie de vârstă. Pentru admiterea la facultate, însă, bine ar fi să te mediteze un profesor din mediul universitar.

Petru Ungureanu: Ar trebui să fie cât mai aproape de casă, din proprie experienţă spun, este un plus mare. Pentru că, dacă este în partea cealaltă a oraşului, o oră jumate dus, o oră jumate întors, sunt 3 ore pierdute numai pe transport. Dar în acelaşi timp, asta nu înseamnă să te duci la cel mai slab din punct de vedere al pregătirii.

Asta se întâmplă nu doar în Bucureşti, ci şi în ţară acolo unde uneori elevii fac naveta între oraşe pentru a se pregăti suplimentar. Aşadar, cum şi unde să găsim meditatorul perfect? Recomandările sunt o soluţie.

Petru Ungureanu: Anunţurile pe Internet sunt 95% pentru cursuri, meditaţii organizate şi, din punctul meu de vedere, pe astea ar trebui să te duci.

Marian Staş, expert în educaţie: Sistemul ăsta de meditaţii este a treia, a patra consecinţă pe lanţul trofic al educaţiei. Totul porneşte de la modele curriculare noi. În momentul în care eu îmi aleg 3-4-5 materii care îmi plac de ce aş mai copia? De ce aş mai face meditaţii pe bani? Aş învăţa pentru că mă interesează.

De anul trecut, meditaţiile cu profesorul de la clasă au fost interzise de Codul de Etic al Profesorului.