Peste 90 de copii din Bistriţa-Năsăud s-au întors în ţară, împreună cu părinţii lor, care - ani de zile - au lucrat în Occident. Şi, după cum este normal, copii trebuie să meargă la şcoală. O fac şi chiar nu au mari probleme de integrare în învăţământul românesc. Se confruntă, însă, cu o mare problemă: temele pentru acasă sunt prea multe şi prea grele.

Familia Hangan a petrecut 16 ani în Spania şi a decis să se întoarcă acasă cu cei doi copii. Marian are 17 ani şi a terminat doar 10 clase în străinătate.

Articolul continua dupa recomandari

Aşa că i s-au echivalat studiile şi a ales să facă o şcoală profesională.

Maria Hangan - mama elevului: Mi se pare că aici se dau prea multe teme. Nu au libertate să se joace după masă copiii. Trebuie să stăm numai în casă să facă teme. Acolo la şcoală le dădeau şi teme, dar mai puţin.

Şi familia Bloander s-a întors acasă, dupa 20 de ani petrecuţi printre străini. Cei doi copii au reluat şcoala, dar şi ultimul an şcolar terminat în Spania.

Elev, clasa a5-a: Acolo, în Spania gramatica era mai uşoară pentru mine şi aici nu e aşa de uşor.

Elena Bloander - mama elevului: Copiii s-au acomodat destul de bine, deşi e puţin timp de când au început şcoala. nu mă aşteptam la acomodarea lor aşa de bine. Dar şi datorită profesorilor că sunt foarte buni.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, au fost soluţionate 92 de dosare de echivalare a studiilor. Dintre care 49 pentru copii din ciclul primar, 36 pentru copii de gimnaziu, cinci pentru ciclul liceal şi două pentru nivelul profesional.

Constanta Neuc - director liceu: Probleme de obicei se ridică la matematică şi română. Este vorba despre gramatică, despre limbă română corect însuşită. La matematică gradul de dificultate este mult mai mare.

Cei mai mulţi dintre elevii reveniţi în ţară au studiat în Italia, Spania şi Germania, Franţa, Norvegia şi Cipru. În anul şcolar precedent, au fost depuse, în cele două semestre, 167 de dosare de echivalare a studiilor pentru copiii reveniţi din străinătate.