S-a dat startul la înscrierile pentru clasa pregătitoare. Implicit, şi la emoţiile şi stresul pentru părinţi. Chiar dacă regulile de repartizare s-au schimbat de anul acesta, iar copiii vor fi distribuiţi în ordine alfabetică în clase, părinţii s-au înghesuit de la prima oră la secretariatele şcolilor ca să fie siguri că prind un loc bun la o şcoală de top. Surpriza, însă! Asta nu mai contează de acum. Învăţătoarea va fi trasă la sorţi, cel mai probabil, în toamnă.

Sute de părinţi au depus astăzi dosarele pentru clasa zero. Unii şi-au luat viză de flotant pentru a-şi vedea copilul la şcoala preferată. Nu-şi mai pot alege însă şi învăţătoarea preferată. Regulile s-au schimbat: copiii intră la clasă în ordine alfabetică. 

Articolul continua dupa recomandari

Ionuţ Tolescu, director adjunct Şcoala 195: Sunt foarte multe cereri la o anumită învăţătoare. Anul trecut 80, 90 de cereri pentru o anumită învăţătoare. Când e vorba despre copilul tău, să nu se aplice nicio regulă 

Metoda aleatorie este folosită în şcolile din toată ţara.    

Oana Ichim, director Şcoala Titu Maiorescu, Iaşi: Nici nu prea puteam să îşi aleagă învăţătoarea, la drept vorbind. Se aplică repartizarea elevilor pe sexe în ordine alfabetică

Numărul de locuri pentru clasele pregătitoare a crescut anul acesta cu peste 100 de mii. Propunerea este de 177.338. Iar dacă ne uităm la Capitală, 557 de clase zero îi aşteaptă pe părinţi, adică peste 14 mii de locuri. 

Dosarul pentru clasa zero trebuie să conţină pentru toţi copiii o cerere de înscriere, actul de identite al părintelui şi certificatul de naştere al copilului. Plus o evaluare psihosomatică, pentru cazurile excepţionale. 

Marina Manea, inspector general adjunct, Bucureşti: O evaluare se face şi pentru tranşa care împlineşte vârsta de şase ani între septembrie şi decembrie şi o altă evaluare se face pentru cazuri excepţionale, pentru cei care împlinesc şase ani după decembrie 2020 

Practic, primul examen din viaţa copilului. 

Atenţie, însă, copiii trimişi prea devreme la şcoală, adică înainte de şase ani, pot avea traume emoţionale, spun specialiştii. 

Simina Oncete, director adjunct Şcoala 195: Program strict la şcoală, sunt copii care sunt foarte obosiţi, care plâng, care nu mai vor la şcoală. Degeaba copilul ştie să citească, să socotească, dacă efortul lui nu este suficient să facă faţă unei ore de 40 de minute 

Părinte: Ne-am consultat cu ea dacă îşi doreşte să meargă la şcoală. Va intra la 5 ani şi 10 luni în clasa zero 

Potrivit legii, părinţii sunt obligaţi să-şi înscrie copiii la şcoală dacă au împlinit şase ani. Responsabilii din Educaţie dau asiguări că toţi vor avea un loc la clasa zero.