România a avut, în ultimii ani, economia cu cea mai rapidă creștere din întreaga Uniune Europeană, depășind așteptările analiștilor financiari. În al treilea trimestru din 2017, produsul intern brut al României a crescut cu 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier, raportat la aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce media creșterii economice a Uniunii Europene a fost de 2,4%.

Dezvoltarea serviciilor din domeniul IT, creșterea producției în domenii precum electronice sau mașini, precum și avantajul competitiv pe care România l-a arătat investitorilor străini, comparativ cu alte țări din regiune, au propulsat această creștere economică, scrie The Market Mogul. Dar, avertizează analiștii economici, acest lucru nu înseamnă că România ar fi ferită de efectele negative ale unei viitoare crize. Există câteva capitole la care țara noastră și-ar putea îmbunătăți performanțele, pentru a nu fi afectată în mare măsură de o criză economică.

Articolul continua dupa recomandari

Investiții directe multe, dar puțini investitori români

O analiză Bloomberg a arătat că, în ciuda creșterii economice-record, nivelul de trai al românilor nu s-a îmbunătățit pe măsura așteptărilor, iar veniturile lor nu au înregistrat creșteri semnificative în ultimii cinci ani. Potrivit publicației economice, românii își cheltuie banii pe lucruri esențiale, precum haine sau hrană, iar cei care mai rămân cu un surplus preferă să îl dea pe gadgeturi sau vacanțe mai degrabă decât să facă investiții pe termen lung.

Acest lucru a fost remarcat și de omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri, care a declarat că, în eventualitatea unei crize, România ar avea de suferit din cauza faptului că pe piață nu există mulți investitori români. Iar aceste domenii, respectiv cel al construcțiilor și imobiliarelor, sunt primele care sunt afectate de efectele crizei.

Sunt extrem de puţini români pe piaţa mare de office din Bucureşti. Era bine dacă intra Dedeman pe piaţă. Pe nicio altă mare piaţă europeană de birouri nu vedem atât de mulţi jucători străini. Fondurile de investiţii pot fi uneori foarte speculative şi pot face rău economiei locale, în timp ce localnicii sunt mai rezervaţi atunci când vine vorba de mutări ample şi aceştia îşi protejează mai mult piaţa“, explică Liviu Tudor, preşedintele şi fondatorul companiei Genesis Property.

Impredictibilitatea mediului fiscal îi descurajează pe antreprenori

În ultimele trei luni, Codul Fiscal a fost modificat de 120 de ori, iar acest lucru îi descurajează pe antreprenori sau pe cei care se gândesc să se lanseze în mediul de afaceri. Președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România este de părere că aceste practici nu fac decât să ducă la creșteri ale fiscalității, ale birocrației, ale cheltuielilor întreprinzătorilor și la probleme privind competitivitatea din piață.

Avem 27.251 suspendări, dizolvări, radieri și insolvențe, comparativ cu anul 2017, când aveam 20.000. Pe primele două luni avem 22.400 de firme înregistrate, mai puține decât firmele închise, radiate, dizolvate”, a declarat acesta, precizând că România și antreprenorii ei au nevoie de un mediu fiscal predictibil și stabil pentru afacerile lor.

Creșterea dobânzilor le poate provoca probleme celor cu credite

Banca Națională a României a decis la începutul lunii ianuarie să majoreze rata dobânzii de referință la 2%, motivând că această măsură va combate, într-o anumită măsură, creșterea inflației. Iar în luna februarie, dobânda-cheie a suferit o nouă modificare, fiind majorată la 2,25%. Aceste măsuri vor duce la creșterea ratelor celor care au credite în lei, întrucât ROBOR-ul la trei luni, indicatorul în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, va crește în concordanță cu dobânda de referință, anticipează analiștii.

Iar la jumătatea lunii aprilie, temerile analiștilor s-au adeverit. ROBOR la trei luni a crescut de la 2,07% la 2,13%, în timp ce ROBOR la șase luni, indicatorul în funcție de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare, s-a majorat de la 2,41% la 2,46%. Ori, în contextul unei crize economice și ale unei inflații ridicate, acești indicatori vor continua să crească, punându-i în dificultate pe toți cei care au de plătit credite, mai ales dacă va exista o creștere abruptă și neacoperită și de o creștere a veniturilor populației.

Pentru a evita potențialele riscuri ale unei crize economice, România ar trebui să își ia

măsuri de precauție și de prevenție, să asigure stabilitatea și predictibilitatea mediului fiscal, încurajând și sprijinind în același timp investitorii români. Mai ales, mai notează publicațiile de specialitate, în condițiile în care, în prezent, țara noastră se bucură de un statut privilegiat în regiune și de o creștere economică peste așteptări.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Alexander Mazurkevich