Cercetătorii vorbesc chiar despre scăderi cu 30% faţă de anul trecut la recolta de struguri. Trei mari zone viticole din ţară au fost afectate de schimbările climatice. Producţii mai slabe se anunţă şi la mere, pere şi gutui.

Sub ploaia lui cuptor, strugurii se luptă să supravieţuiască. Mai sunt doar două luni până când vor deveni vin, iar dulceaţa lor depinde de acum de soare. 

Articolul continua dupa recomandari

VICTOR CIUPERCĂ, vicepreşedinte Asociaţia Producătorilor de Vinuri
Ploile excesive combinate cu căldură duc la întărirea dăunătorilor, se înmulţesc şi trebuie intervenit. Ar trebui ca, în următoarele săptămâni, în prima jumătate a lui august să înregistrăm mai mult soare. 

Altfel, întreaga producţie va fi în pericol, avertizează cercetătorii. Motivul? Plantele au fost "păcălite" de temperaturile mai ridicate de la începutul anului, iar gerul din luna martie le-a prins înmugurite.

VIOREL OLTENACU, director Staţiunea de Cercetare Pomicolă Băneasa:
Anul 2018, comparativ cu anii precedenţi, este un an atipic. La struguri, în urma discuţiilor cu colegii din teritoriu, estimăm undeva la un 30% diminuări de producţie.

Adică vom culege 750 de mii de tone de struguri, faţă de aproape 1,1 milioane, cât am avut anul trecut. Cele mai afectate de schimbările climatice sunt podgoriile din Iaşi, Arad şi Constanţa, potrivit Academiei de Ştiinţe Agricole. Există, însă, şi viticultori mulţumiţi. În judeţul Mehedinţi, acolo unde precipitaţiile au fost mai blânde, se aşteaptă o recoltă bogată.

VIOREL OLTENACU, director Staţiunea de Cercetare Băneasa
Estimăm o scădere cu 25% a producţiei de fructe, în special din grupa seminţoaselor, respectiv măr, păr şi chiar gutui. România are şi o concurenţă serioasă din partea ţărilor vecine, Polonia, Grecia, Turcia.

La nivelul Uniunii Europene, producţia de mere, pere şi struguri va fi cea mai scăzută din ultimii 11 ani. Adică va ajunge la 10 milioane de tone, cu 20% mai puţin decât anul trecut. Totul, din cauza schimbărilor climatice, arată un raport al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite.