Românii cumpără între 170 şi 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită, iar industria avicolă poate acoperi toate aceste creşteri de consum, chiar dacă profiturile fermierilor sunt diminuate semnificativ din cauza scăderii preţului la ouă cu 15 - 20% faţă de începutul acestui an.

'Avem ouă suficiente, dar preţurile sunt mai mici decât erau în decembrie şi ianuarie. Acum, un ou la poarta fermei se vinde cu un preţ situat între 26 şi 28 de bani, fără TVA, ceea ce înseamnă o scădere cu 15 - 20% faţă de lunile decembrie şi ianuarie. Este ofertă mai mare de ouă pe piaţă, mai ales că au apărut şi ouăle de la ţărani. Din păcate este un preţ mic, care nu îi ajută prea mult pe fermieri. Numai în perioada aceasta se consumă în jur de 170 -180 de milioane de ouă provenite din ferme avicole, cu circa 50% mai mult decât într-o lună obişnuită', a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.

Articolul continua dupa recomandari

Acesta a adăugat că un român mănâncă, în medie, 240 - 250 de ouă anual, ceea ce reprezintă un consum de 20 până la 22 de ouă într-o lună obişnuită, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor 'sare' la circa 30 de ouă.

În ceea ce priveşte exporturile de ouă, Van susţine că anual pleacă în ţările Uniunii Europene aproape 200 de milioane de ouă din producţia autohtonă, mai ales în perioada de vară.

În România, ouăle cu cod 3 provenite de la găini crescute în cuşcă reprezintă 60% din consum, faţă de 75% cât este media în Uniunea Europeană, iar restul de 40% sunt cele cu cod 0, 1 şi 2, respectiv cele provenite de la găinile crescute în ferme ecologice, în aer liber şi la sol.

Sursa: Agerpres