Noul indice de referință trimestrial, pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, a fost cotat la 2.36%. La data de 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai de Banca Națională a României (BNR), se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Articolul continua dupa recomandari

Indicele IRCC, anunţat joi, pentru prima dată, de BNR, este 2,36%.

În 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42%.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se arată în comunicatul publicat recent de BNR.

Noul indice se aplică creditelor noi și celor refinanțate

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare. 

Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare”, anunţa la sfârşitul lunii martie ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, precizând şi că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

sursa: news.ro