România ar putea deveni un mare jucător pe piaţa cărnii de vită, după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Prima fermă specializată în creşterea şi înmulţirea vitelor din rasa Angus a fost inaugurată în judeţul Mureş.

Căutate pentru carnea fragedă şi extrem de gustosă, bovinele din rasa "Aberdeen Angus" vor fi alese pe spănceană din inima Transilvaniei. La intrarea în satul Cibu din judeţul Mureş, a fost inaugurată prima fermă din Europa de Est pentru selecţia şi creşterea acestor bovine. Investiţia a fost făcută de către o asociaţie.

Articolul continua dupa recomandari

NAGHI PETER, medic veterinar: Am văzut un anunţ că se vinde o fermă, o fermă de vaci de lapte, care a intrat în faliment, iar creditorii au scos-o la vânzare. Am propus colegilor din Colegiul Director să o achiziţionăm, mai ales că în Transilvania e cel mai mare efectiv.

18 tauri au fost aduşi deja aici, după ce au fost aleşi pe baza datelor introduse de fermieri într-o aplicaţie informatică.

IOAN COCIMAN, directorul tehnic al Asociaţiei Aberdeen Angus România: Sunt toţi născuţi în România, urmează să fie introduşi într-un sistem de creştere special în aşa fel încât să vedem performanţele genetice, iar, ulterior, toţi aceşti tăuraşi, foarte valoroşi, să fie vânduţi în licitiaţii în România.

În ţară, există deja un campion european şi vicecampion mondial pentru rasa Aberdeen Angus, care este crescut într-o fermă din judeţul Cluj. Proprietarul l-a cumpărat la începutul acestui an din Germania.

BOGDAN VEREŞ, crescător de tauri: A fost oarecum lozul câştigător să zicem. Sperăm că o să reuşim în cadrul asociaţiei să valorifiăm această importantţă genetică, să ne bucurăm cu toţii de ea.

Cele mai multe dintre bovinele autohtone dau prea puţin lapte şi prea puţină carne. Un exemplu este chiar rasa naţională: Bălţata românească. Cum producţia scăzută nu generează profit, fermierii au renunţat să le mai crească. Mai avem două milioane de capete. Dacă vom umple fermele cu rasa Angus, România ar putea deveni lider european pentru carnea de vită, susţin fermierii.

ADRIAN PINTEA, director general APIA: Şi noi, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, sprijim rasele de carne. Există un sprijin cuplat pentru sectorul zootehnic din fondul european de garantare.

În România, există în prezent aproximativ 70 de mii de exemplare din rasa de origine scoţiană Aberdeen Angus.