Românii pleacă în vacanţe tot mai lungi în străinătate. Doi din zece români merg, cel puţin, o dată la doi ani într-un concediu tip circuit. Anul acesta, la modă sunt vacanţele în China, Israel, Siberia sau Miami. La târgul de turism, agenţiile au vândut deja jumătate din locuri.

Virgil e unul dintre românii care preferă concediile tip circuit. În primăvara anului viitor vrea să ajungă, alături de familia sa, în Tenerife şi să viziteze cât de mult poate.

Articolul continua dupa recomandari

Anul acesta, sunt la modă destinaţiile îndepărtate din Asia, Africa sau America. Un concediu de 13 zile în care puteţi vedea Azerbaijan, Georgia şi Armenia porneşte de la 1.535 de euro de persoană. În aceşti bani, vizitaţi oraşul Gori, unde s-a născut Stalin, una dintre cele mai mari crame din lume- Ikalti şi vedeţi peisajele suprinzătoare din Caucazul Mare. CARTON2 Sau.cu 3.500 de euro petreceţi 19 zile în China.

ONDINA DOBRIBAN, directorul unei agenţii de turism: Israelul, un pachet complet costă în jur de 500 de euro. Pachet complet înseamnă transport cu avionul, şase zile de vizite, absolut toate vizitele incluse şi masă în regim demipensiune şi înseamnă şi însoţitor de grup român.

Iordania este o altă destinaţie căutată de români. Cu 1045 de euro de persoană, puteţi petrece o săptămână în care vizitaţi Castelele Deşertului- adevărate monumente de artă sau vă plimbaţi prin deşert cu jeepul. La târgul de turism, vânate sunt şi ofertele pentru Statele Unite.

ONDINA DOBRIBAN, directorul unei agenţii de turism: O excursie în Miami cu zbor inclus, şapte nopţi la un hotel de trei stele, pe plajă, cu însoţitor de grup costă incredibila sumă de 1490 de euro. Cu reducerea de târg, în jur de 1400 de euro de persoană.

Alte agenţii propun circuite mai scumpe, de peste 20 de zile. O noutate este traversarea Siberiei. Costă 4.300 de euro de persoană.

DRAGOŞ HORHOCEA, directorul unei agenţii de turism: Traseul pe care l-am ales se face invers, practic. Se pleacă de la Oceanul Pacific, din Vladivostok şi se ajunge până la Moscova. Este singurul program cu o asemenea lungime. Se traversează întregul continent asiatic.

În jur de 20% dintre turiştii români merg în concedii tip circuit cel puţin o dată la doi ani. Dublu faţă de acum 15 ani, arată datele operatorilor din turism.

GABRIELA PEŞEŢ, consultant în turism: Se evidenţiază de la an la an o creştere, pentru că sunt vacanţe complexe, pentru că îţi oferă posibilitatea să vezi şi să faci mai multe timp de 7-10 sau 15 zile şi sunt alese de turiştii care au venituri mai mari.

La polul opus, datele Eurostat arată că 65% dintre români nu-şi permit nici măcar o vacanţă de o săptămână în afara ţării.